Sanando

 

„Creierul nostru nu este conceput pentru a crea fericire în măsura în care am dori să fie așa. Creierul nostru a evoluat  pentru a susține  supraviețuirea. Acesta salvează substanțele chimice ale fericirii (dopamina, serotonina și oxitocina) pentru a-și satisface nevoile de supraviețuire și le eliberează numai în mici cantități care sunt metabolizate rapid. Aceasta ne motivează să continuăm să luăm măsuri care stimulează produse chimice ale fericirii.

Puteți ajunge la o mulțime de substanțe chimice ale nefericirii în căutarea dvs. de a le stimula pe cele ale fericirii, în special la sfârșitul unei zile de lucru stresante. Există o serie de motive pentru care creierul dvs. este negativ. Sentimentul de rău provocat  de secreția de cortizol are propriul scop legat de supraviețuire. Aceasta vă avertizează asupra apariției unui obstacol pe calea de a vă satisface nevoile, astfel încât să vă puteți obține sentimentele „bune”. Dar, odată ce faceți acest lucru, creierul dvs. găsește următorul obstacol. Vă veți simți foarte rău dacă vă urmați creierul de ”supraviețuitor ” în orice faceți. Din fericire, există o cale de a ajusta această negativitate  naturală.

Să începem cu un exemplu pe care îl numesc Paradoxul Dog Poop. Deșeurile lăsate de animalele de companie  erau peste tot când eram tânără, pentru că a strânge după căței nu era norma. Apoi obiceiurile s-au schimbat, iar străzile au fost cu mult mai curate. A făcut asta  fericit pe cineva? NU. Oamenii abia au observat. Ei observă în schimb câte un „răhățel” și acest fapt îi supără enorm.

Creierul nostru a evoluat pentru a scana probleme și este priceput să găsească probleme atunci când acestea se arată. De exemplu, reporterii au prezis căderea societății civilizate atunci când bicicleta a fost inventată. Ei au avertizat că oamenii ar merge de ici-colo, în loc de a avea discuții lungi și că ne-am retrage mai devreme din cauza epuizării în loc de a purta conversații  seara. Am moștenit creierul care i-a ajutat pe strămoșii noștri să observe amenințări la timp pentru a acționa. Suntem pregătiți  să găsim amenințări, chiar și atunci când căutăm recompense.

CUM SĂ ÎȚI CREEZI UN CICLU DE POZITIVITATE

Negativitatea vă va ”înghiți” dacă nu vă construiți un circuit de pozitivitate. Pentru a face acest lucru, petreceți un minut în căutarea aspectelor pozitive, de trei ori pe zi timp de patruzeci și cinci de zile. Acest lucru vă antrenează creierul să caute aspecte pozitive în  modul în care este deja instruit să caute părți negative.

S-ar putea să credeți că nu există destule aspecte pozitive în lumea îngrozitoare din jurul vostru. Dar nu trebuie să joci la Carnegie Hall și să salvezi orfanii din incendii  pentru a crea pozitivitate. Orice fapt  pozitiv, oricât de mic, va construi calea care caută și așteaptă alte fapte pozitive. Doar apreciați absența rahatului de câine de pe drumul din fața dvs. și se vor dezvolta conexiuni neuronale. Ar putea părea amăgitor să căutați pozitivul  atunci când negativul este atât de evident.

Este greu să fii pozitiv când toată lumea din jurul tău este negativă. Creierul dvs. de mamifer dorește să funcționați  atunci când restul efectivului funcționează. Altfel – gândește creiereul antrenat să ne asigure supreviețuirea – ați ajunge în fălcile unui prădător dacă ați ignora semnalele de amenințare ale colegilor de grup și ați aștepta să vedeți amenințarea pentru voi înșivă.Mamiferele se adună în fața pericolelor comune , și luptând împotriva dușmanului , crește statutul mamiferului în grup. Dacă ignorați amenințările percepute care îi animă pe colegii dvs. de grup, probabil veți plăti prețul în recompense sociale. Pozitivitatea are un cost, dar beneficiul este mai important.”

Articol semnat Loretta Breuning în Forbes, trad. Ioan Crut

https://www.forbes.com/sites/womensmedia/2016/12/21/how-to-train-your-brain-to-go-positive-instead-of-negative/#4e53392a5a58

Pentru a schimba unele comportamente, pentru a îmbunătăți ceva, de multe ori e foarte greu să facem acest lucru singuri, avem nevoie de ajutor,IAR ASTA NU ESTE O SLĂBICIUNE CI MAI DEGRABĂ O FORMĂ DE ASUMARE RESPONSABILĂ A PROPRIEI VIEȚI.

Poate vei considera util să citești despre TERAPIA EMDR și despre TERAPIA DE GRUP