Sanando

„Nu avem capacitatea să ne creăm relații eficiente cu alții și să ne păstrăm în acelși timp o relație profund rănită cu noi înșine. Cu o cunoaștere de sine precară ne căutăm identitatea în oglinda celuilalt, așa cum am făcut cândva în ochii părinților noștri. Purtând în spate toate poverile și ranile deschise, suntem atrași către portul aparent sigur și hrana din brațele acestui Altul, care, la rândul lui caută aceeași consolare la noi.

O astfel de proiecție asupra unui „celălalt magic” este o strategie (dez) adaptativă care pâna la urmă va exploda sau va imploda în dezamăgire și în reincriminare reciprocă.

Și facem asta până când vom avea posibilitatea de a ne absorbi conștient proiecțiile si de a învăța să ne vedem unul pe celălalt așa cum suntem în realitate, nu doar ca substitutul unei engrame a părinților și a unui eventual trecut tulburat.

Cei mai mulți terapeuți au observat acest tip de transfer la clienții lor ( dacă nu chiar la ei înșiși), prin aceea că selectează un partener în locul părintelui sau il transformă pe partener în acel părinte. Paul Eckman a observat pe bună dreptate: „Este ca și cum majoritatea purtăm în noi scenariul unei piese de teatru , o dramă pe care o impunem în mod continuu în diverse situații, când ele ne dau cea mai mică oportunitate de a o face. Ii distribuim ca un regizor de film pe oamenii pe care îi intâlnim în diverse roluri de care avem nevoie pentru a rejuca același scenariu, din nou și din nou. Ca și stările de dispoziție, scenariile emoționale ne fac să percepem lumea în mod eronat.”

Vindecarea trecutului, a „amprentelor emoționale” stocate, devine astfel o necesitate în lipsa căreia vom repeta la nesfârșit cu oricine suntem nevoiți să ne confruntăm.”

Peter Levine

Recomandare de film:

Eternal Sunshine of the Spotless Mind, cu Jim Carrey și Kate Winslet ( 2004)

Cei doi, fără să știe unul de altul, decid să își șteargă amintirile pe care le au unul despre altul ca urmare a unei relații profund turbulente, în care se iubesc și se urăsc la cote maxime.

Dar oare asta e soluția?

https://www.imdb.com/title/tt0338013/