Bianca Ioan –actriță, în discuție cu jurnalista Maura Anghel

Tehnicile actoriceşti au început să fie folosite şi în programele de dezvoltare personală, cu rezultate foarte bune. Un astfel de training ne ajută să ne cunoaştem pe noi înşine, în toate ipostazele în care evoluăm.

Chiar dacă par a fi doar apanajul actorilor, tehnicile celor care evoluează pe scenă sunt folosite şi în viaţa cotidiană de când oamenii au părăsit peşterile. În fiecare zi facem gesturi care exprimă câte ceva, interpretăm limbaje non-verbale, folosim jocul ca principal instrument pentru a gestiona unele situaţii sau pentru a crea altele. Practic, programele de dezvoltare personală aduc un plus conştientizării acestor tehnici actoriceşti şi vin în întâmpinarea celor care vor să se descopere. „E vorba despre o mai bună înţelegere a propriilor noastre «Eu-ri» şi a comportamentului celor din jurul nostru. Toţi ar trebui să fim curioşi să ne descoperim pe noi înşine”, a recomandat Bianca Ioan, o tânără actriţă pentru care tehnicile de pe scenă au devenit şi subiect de lucru într-un program de dezvoltare personală pe care l-a pus la punct.

Viaţa din spatele cortinei personale

Mulţi s-au întrebat ce se întâmplă, de fapt, când suntem actori. Răspunsul este că nu intrăm niciodată în alte roluri. Pe scenă suntem tot noi, doar că în diferite situaţii, cu care ne putem întâlni în viata de zi cu zi sau nu. „Aici este toată frumuseţea acestei meserii. Tu îţi spui – «Ce bine este pe scenă, pot să fiu şi aşa, şi aşa, şi altfel». De fapt, tu te joci pe tine. Desigur, există date biografice ale personajelor pe care le interpretăm, date care nu ne aparţin şi în funcţie de aceste date «ţesem» caractere diferite. Dar acolo, suntem noi, cei adevăraţi, în carne şi oase, «jucându-ne cu noi» în diferite situaţii create de dramaturg, de regizor”, a completat Bianca Ioan. La un curs de dezvoltare personală prin teatru învăţăm să ne jucăm propriile roluri, ne descoperim pe noi şi învăţăm din asta, îi înţelegem pe alţii şi comunicăm cu ei, urcăm pe scenă cu bucurie. „Ideea acestui curs răsărise de mai multă vreme, însă nu găsisem resurse să o implementez. Am întâlnit oameni creativi şi dăruiţi şi împreună am pus bazele acestui proiect. Startul are loc luna viitoare şi suntem cu toţii foarte entuziasmaţi”, a recunoscut Bianca Ioan.

De ce este important un astfel de proiect?

Fiindcă ne ajută să ne înţelegem mai bine – siguranţa de sine, curajul, eroismul şi bucuria, sunt toate în noi, iar la un astfel de training le (re)descoperim şi ni le facem mai accesibile nouă înşine.

„Un curs de dezvoltare personală prin teatru răspunde la câteva întrebări esenţiale fără să distrugă «corola de minuni a lumii». Aşa reuşim foarte bine să ne cunoaştem pe noi înşine, dar şi pe cei din jur”-Bianca Ioan

„Actoria este cea mai spirituală dintre profesii pentru simplul motiv că actorul trebuie să se afle într-o stare paradoxală:

el s-a identificat cu personajul pe care îl interpretează, dar cu toate acestea a rămas un privitor”- OSHO

Text de Maura Anghel, publicat în Ziarul Evenimentul

Sursa  http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/cunoaste-te-pe-tine-insuti-cu-ajutorul-actoriei–132720.html