Sanando

Sentimentele si emotiile dupa un eveniment traumatic

Daca ati trait un eveniment traumatic, precum un accident grav de masina, un incendiu sau decesul unui membru al familiei ori al unui prieten, singur/a sau impreuna cu o alta persoana apropiata dumneavoastra, este posibil sa experimentati o gama variata de emotii ca urmare a acestuia. De exemplu, v-ati putea simti vinovati pentru ca nu ati putut opri evenimentul sa se intample ori v-ati putea simti furiosi, anxiosi, coplesiti. Aceste emotii sunt reactii naturale ca urmare a unei experiente traumatice. 

Experienta posttraumatica

Dupa un astfel de eveniment, adesea persoanele simt ca viata lor a fost intoarsa cu totul pe dos. Ar putea sa apara de asemenea si alte sarcini de rezolvat, precum vizite la medic, gestionarea daunelor si asigurarilor, precum si toate sarcinile cotidiene. Aceste rutine pot parea acum mult mai dificile de gestionat sau provocatoare de suferinta. 

Este important ca o parte a energiei dumneavoastra sa fie utilizate in incercarea de a gestiona intr-o maniera calma si pozitiva situatia, prin ingrijirea propriei persoane, a familiei si cautarea de suport. 

Daca sunteti parinte, dezvoltarea unui sentiment de unitate al familiei il va putea ajuta pe copil sa isi exprime emotiile si trairile, deoarece ii ofera un mediu protectiv pe masura ce familia sa recupereaza in urma evenimentului traumatic.

Grija fata de sine

Cateva modalitati prin care puteti avea grija de dumneavoastra intr-o astfel de situatie pot fi:

  • – Exercitiile de relaxare musculara, exercitiile de respirat, scurte plimbari sau rutine de exercitiu fizic.  Acestea va pot ajuta in special daca va simtiti ingrijorati, fara stare sau aveti probleme cu somnul, deoarece miscarea va poate ajuta sa ganditi mai clar si sa va simtiti mai bine.
  • –  Gasiti timp pentru ceva ce va face placere, fie ca este vorba de doar 15 minute pentru a iesi la alergat sau a citi cateva pagini dintr-o carte.
  • – Incercati sa limitati consumul de alcool si alte substante, precum si jocurile de noroc. In confruntarea cu emotiile puternice, oamenii adesea recurg la aceste lucruri, dare le pot duce la probleme de sanatate, relationale si financiare, care mai departe vor face recuperarea in urma evenimentului traumatic si mai dificila. 
  • – Fiti constienti de faptul ca amintirile asociate evenimentului traumatic va pot produce suferinta. Acest lucru este natural. Daca observati faptul ca un anumit aspect va face sa deveniti anxios/anxioasa, v-ar putea ajuta sa va spuneti lucruri precum: “Sunt trista deoarece acest lucru imi aminteste de evenimentul traumatic, dar acum este diferit. Nu este niciun pericol, iar eu sunt in siguranta.”.

Viata de familie

  • – Luati in considerare faptul ca s-ar putea sa nu reusiti sa indepliniti toate lucrurile pe care in mod normal le faceati. Identificati care dintre sarcinile zilnice sunt cele mai importante si indreptati-va atentia catre acestea. Puteti incerca de asemenea sa impartiti sarcinile mai dificile in saricini mai mici, mai usor de gestionat.
  • – Incercati, pe cat posibil, sa va mentineti rutina obisnuita, deoarece acest lucru v-ar putea ajuta sa va simtiti mai in siguranta si ca avand un mai mare control asupra lucrurilor. Daca nu puteti mentine vechile rutine, v-ar putea ajuta sa dezvoltati unele noi, potrivite situatiei in care va aflati in acest moment.
  • – Evitati sa luati decizii majore de viata, ca de exemplu mutarea intr-un alt oras. Este posibil ca evenimentul traumatic sa va fi modificat viziunea asupra lumii, astfel ca este mai indicat sa lasati deciziile majore pentru o perioada in care lucrurile vor fi mai linistite. 

Cautarea suportului

Nu este nevoie sa treci prin aceste situatii singur/a. Atunci cand cauti sprijin din partea celorlalti, este bine atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau:

  • – Impartaseste-ti sentimentele cu prietenii de incredere sau cu membrii familiei. Daca te simti responsabil/a pentru ceea ce s-a intamplat sau foarte furioasa, a discuta despre aceste emotii cu ceilalti te poate ajuta sa obtii o viziune mai realista asupra a ceea ce ai fi putut face in situatia respective. Este de asemenea normal daca te enervezi mai usor decat de obicei pe cei din jurul tau, dar incercati sa discutati despre asta: “Am fost destul de morocanosi unul cu celalalt in ultima vreme, dar avand in vedere situatia prin care am trecut, cred ca ne descurcam destul de bine.”.
  • – Cere ajutor de la familie, prieteni sau alte persoane semnificative. Accepta ajutorul atunci cand acesta iti este oferit.
  • – Pastreaza legatura cu ceilalti. Parintii care va viziteaza sau discutiile telefonice cu familia sau prietenii va pot ajuta sa ramaneti implicate in comunitatile din care faceti parte, ceea ce mai departe va poate ajuta sa gestionati mai bine experienta traumatica. 

In timp, majoritatea oamenilor reusesc sa gestioneze cu bine experienta traumatica, in timp ce alte persoane au mai multe dificultati in aceasta perioada. Cateva semne care v-ar putea indica faptul ca aveti nevoie de ajutor pentru a face fata situatiei pot fi:

  • – Simtiti anxietate, furie, vinovatie, rusine, tristete, va simtiti coplesit/a si va blamati pentru ceea ce s-a intamplat pentru o durata mai lunga de 1 luna de la evenimentul traumatic
  • – Traiti schimbari in cee ace priveste starea dumneavoastra de sanatate, precum dureri de cap, pierderi in greutate sau tulburari ale somnului
  • – Va este dificil sa va eliberati mintea de evenimentul traumatic
  • – Va simtiti detasat/a de oamenii din jurul dumneavoastra
  • – Nu va simtiti capabil de a avea grija de copilul dumneavoastra sau de a ii oferi suportul emotional de care are nevoie.

Daca manifestati oricare dintre aceste simptome sau daca simtiti ca aveti nevoie de suport, este extrem de important sa cautati ajutor specializat. Recuperarea in urma unui eveniment traumatic este diferita pentru toata lumea, astfel ca este important sa primiti ajutorul de care aveti nevoie, iar cu cat acest lucru se intampla mai devreme, cu atat recuperarea este mai rapida. 

Citeste despre EMDR – INTERVENTIA DE PRIMA INTENTIE IN TERAPIA TRAUMEI

Sursa: https://raisingchildren.net.au/grown-ups/looking-after-yourself/trauma-grief/trauma-coping

Traducere Diana Dodita