Sanando

🌈 Isi cunosc granitele
Persoanele reziliente inteleg faptul ca exista o granita, o demarcatie intre cine sunt ei in esenta si cauza suferintelor lor temporare. Stresul si trauma pot juca o parte in povestea lor, dar asta nu inseamna ca le vor marca pentru totdeauna identitatea.
🌈 Sunt buni companioni
Persoanele reziliente au tendinta de a cauta si de a se inconjura de asemenea cu oameni rezilienti. Persoanele supportive ne ofera spatiu pentru a ne jeli pierderile, a suferi si a ne trai emotiile. Ele stiu sa asculte si cand sa ofere incurajari, fara a incerca sa ne ofere sfaturi sau sa ne rezolve problemele.
🌈 Isi cultiva cunoasterea de sine
A fi “inconstienti si fericiti” ne poate ajuta sa trecem peste o zi grea, dar nu este o alegere benefica pe termen lung. Constientizarea de sine ne ajuta sa intram in contact cu nevoile noastre fiziologice si psihologice, sa ne identificam nevoile, sa ne dam seama ce nu ne dorim, dar si cand avem nevoie sa cerem ajutor. Persoanele constiente cu privire la propriul sine sunt bune la a asculta indiciile pe care starile lor de spirit si corpul lor le transmit.
🌈 Practica acceptarea
Durerea este dureroasa, stresul este stresant, iar vindecarea dureaza. Atunci cand simtim durere, ne dorim sa treaca. Atunci cand am depasit-o, vrem sa ii scapam de durere pe cei din jurul nostru care sufera. Si totusi, persoanele reziliente inteleg faptul ca durerea si stresul sunt parte a vietii. Pe cat de greu este de acceptat atunci cand suferim, este mai bine sa acceptam durerea, decat sa o ignoram, reprimam sau negam. Acceptarea nu este despre a lasa stresul sa ne copleseasca si despre a renunta, ci despre a ne da voie sa traim intreaga gama de emotii cauzate de experienta noastra si despre a avea incredere ca ne vom reveni in urma acestei incercari.
🌈 Sunt capabile sa stea in tacere
Suntem maestri ai distragerilor: televizorul, mancatul excesiv, abuzul de droguri, comportamentele riscante etc. Cu totii reactionam diferit la stres si trauma. Unii dintre noi se inchid in ei, in timp ce altii “accelereaza”. Undeva la mijloc se afla starea de constientizare, mindfulness-ul – a fi prezent si a trai experienta aici si acum, fara judecati si fara evitare. E nevoie de practica, dar este una dintre formele cele mai pure de vindecare si de dezvoltare a rezilientei.
🌈 Nu simt nevoia de a avea toate raspunsurile
Psihicul uman are propriul mecanism de aparare ce ne ajuta sa gestionam stresul. Atunci cand incercam din greu sa gasim raspunsuri la intrebarile dificile provocate de experientele traumatice, aceasta incercare din rasputeri poate bloca raspunsurile din a aparea in mod natural, la timpul potrivit. Putem dobandi putere din a sti ca este in regula sa nu avem toate raspunsurile si sa avem incredere ca ne vom gasi treptat pacea, atunci cand mintea, corpul si sufletul nostru vor fi pregatite.
🌈 Au o rutina de obiceiuri de auto-ingrijire
Persoanele reziliente au o lista, mentala sau fizica, cu activitatile si obiceiurile care le ajuta atunci cand au nevoie.
🌈 Stiu sa ceara ajutor
Cei mai rezilienti dintre noi stiu cand sa ceara ajutor, stiu care sunt persoanele la care pot apela si care le vor asculta. Echipa noastra de “suporteri” ne poate ajuta atunci cand devenim prea coplesiti pentru a putea functiona si a fi bine cu noi insine.
🌈 Iau in considerare posibilitatile
Ne putem antrena sa ne intrebam ce parti ale povestii noastre curente sunt permanente si ce parti pot fi schimbate. “Poate aceasta situatie sa fie privita intr-o maniera diferita si pe care eu nu am luat-o in considerare?”. Aceasta strategie ne ajuta sa dobandim o intelegere realista a situației noastre prezente. Interpretarile pe care le facem cu privire la situatiile prin care trecem se vor schimba intotdeauna, pe masura ce ne maturizam si ne dezvoltam. A fi constienti de faptul ca interpretarea poate si se va schimba ne ofera incredere si speranta ca lucrurile pot fi mai bune maine.
🌈 Ies din “mintea” lor
Atunci cand suntem in mijlocul experientei stresante si ne simtim coplesiti, gandurile noastre se pot invarti cu o viteza ametitoare. O modalitate de a iesi din aceasta situatie este de a ne scoate gandurile din “minte” si de a le nota pe o foaie. Scrisul este o strategie de dezvoltare a rezilientei care poate fi utila. Exista si alte modalitati de a “iesi” din mintea noastra, precum distragerile sanatoase ca mersul la plimbare, realizarea de exercitii fizice, gatitul, voluntariatul sau activitatile de auto-ingrijire.