Ți-ai spus vreodată ”Prostule!” doar pentru că ai făcut o greșeală?

Ți se întâmplă să te uiți în oglindă și să-ți vină să-ți spui vreo două pentru că nu te consideri suficient de atrăgător?

După ce vorbești în public de exemplu, în gând, îți adresezi câte o remarcă sarcastică?

Când ești autocritic e ca și cum în capul tău ar locui tiranul tău personal. De câte ori vrei și tu să încerci ceva nou tiranul e acolo să te ironizeze, când încerci să îți asumi un risc, tiranul e acolo să te anunțe că probabil vei eșua. Când vine vorba despre relațiile tale, tiranul e primul care îți arată defectele și punctele slabe.

Tiranului îi place să te controleze. Ăsta este ”job-ul” lui.

Tiranul este cel mai fericit când te temi că o vei da în bară sau dacă nu, te va face să te simți astfel. Așa se hrănește el.

Dacă vrei să te descotorosești de tiran trebuie să îi iei hrana, să-ți iei tu înapoi puterea. Însă, înainte de a putea face acest lucru, trebuie să te asiguri că vrei cu adevărat să scapi de el.

”Cum??” ai putea întreba. ”Sigur că vreau să scap de acest tiran!”

Ești sigur?

Tiranul locuiește în capul tău cu un motiv.  El e acolo să te țină în picioare. Ce s-ar întâmpla cu tine dacă tiranul nu ar fi acolo să-ți arate ce rău te descurci în toate? Dacă ai ajunge mult mai rău?

Adevăratul tiran este credința ta că ceva nu este în regulă cu tine, că ești ca ”greșit din construcție”.

Cât de pregătit ești să scapi de fapt de această credință?

Atâta timp cât tu suspectezi permanent că ceva nu e în regulă cu tine vei avea nevoie de un astfel de tiran care să te țină pe linia de plutire.

A-ți lua puterea înapoi doar respingând minciuna că ceva nu e în regulă cu tine e mai ușor de spus decât de făcut. Cum ar fi dacă ai lua în considerare și ipoteza că s-ar putea să fii în regulă exact așa cum ești?

Ce a însemna de fapt să nu fie nimic în neregulă cu tine? Ar putea să însemne o mulțime de lucruri, nu toate plăcute. De exemplu:

*Ai fost tratat mai rău decât ai fi meritat

*Ai ratat oportunități care ți-ar fi făcut viața mai bună

*Ai risipit ani în care poate că nu ți-ai urmat visele pentru că ți-a fost frică, pentru că te-ai gândit că nu meriți.

A nu mai hrăni puterea tiranului din capul tău nu se face fără ”costuri”, iar ”costul” este regretul pentru tot timpul în care ai lăsat tiranul să te controleze.

Știi ceva? Nu-i nimic, oprește-te o clipă și simte regretul. E ca și cum ți-ai câștigat suferind ani în șir acest drept și asta nu te va ucide mai tare decât a făcut-o deja. Poate te va ajuta să conștientizezi cum ai hrănit puterea tiranului, poate te va ajuta să vrei să scapi de el cu adevărat.

Și cum ar trebui să faci de fapt ca să nu-l mai hrănești? Nu există nici un truc.

Începe azi să te porți ca și cum nimic nu ar fi în neregulă cu tine. Ești un om bun. Nu vei greși nimic, nu vei face nimic rău doar pentru că nu va mai fi nimeni acolo să te critice.

Ai avut încredere în acest tiran atâta timp, l-ai lăsat pe el să-ți controleze viața și te-a costat niște încredere în tine. Poți să începi acum să ai încredere în tine, să te descotorosești de tiran. Când el te va face ”prost” sau când îți va spune că nu arăți bine, spune așa:
”Nu sunt de acord cu tine!” Și nu te mai gândi la el, la ce are el de spus. Așa vei trece tu la comandă. Cu fiecare gând în parte, în fiecare moment, unu câte unul.

 

Articolul original a fost scris de Tina Gilbertson – psihoterapeut, sursa:
http://www.goodtherapy.org/blog/how-to-deal-with-the-bully-inside-your-head-0601155

Traducere

Iulia Cruț