”Ținta pe care o alegi determină ceea ce vezi”, Jordan Peterson

Auzisem despre Jordan Peterson, auzisem și de cartea aceasta, avea recenzii bune tare, mi-a fost ușor așadar să trec peste titlul care, în alte condiții, m-ar fi îndepărtat de ea. Nu de alta dar am ”rezistență” la rețete, pași de urmat (7, 12 sau câți or fi).

Cartea este însă din scoarță în scoarță material prețios, nu contează câți ani ani ( dar ai putea să ai măcar 16 – 18 ani), de cât succes ai parte deja și indiferent cum îți definești tu succesul, cât de mult consideri tu că ai evoluat sau ai eșuat.

Voi cita din carte o parte pe care o consider eu acum numai bună de început de an, o parte care ilustrează ce mult avem nevoie să ne lărgim perspectiva și de ce nu facem asta ușor.

”Ce vrei și ce vezi”

Experimentul care l-a făcut faimos pe dr Simons ( psiholog cognitivist Daniel Simons):

Mai întâi a realizat o înregistrare video în care apar două echipe de câte trei oameni. Una dintre echipe era îmbrăcată cu tricouri albe, cealaltă cu tricouri negre.

(Echipele erau filmate de aproape, deci nu puteau fi trecute cu vederea. Cei șase ocupau mare parte din ecran și erau filmați suficient de aproape încât să le poată fi observate trăsăturile faciale.)

Fiecare echipă avea câte o minge pe care o bătea de pământ sau o arunca între coechipieri, în timp ce aceștia se mișcau și făceau fente în spațiul restrâns din fața camerei care îi înregistra. După ce a făcut filmul, Dan l-a arătat participanților la studiu. Le-a cerut fiecăruia să țină socoteala numărului de pase schimbate de membrii echipei albe. După câteva minute, subiecților li se cerea să raporteze numărul înregistrat. Cei mai mulți răspundeau ”15”. Acesta era răspunsul corect. Ha! Trecuseră testul! Dar apoi dr. Simons îi întreba: ”Ați văzut gorila?”

Era o glumă? Ce gorilă?

Simons le-a explicat: ”Urmăriți din nou înregistrarea dar de data asta nu mai numărați.” Și e adevărat că după un minut apare pe teren un bărbat îmbrăcat într-o gorilă, care umblă câteva secunde bune, se oprește și se bate în piept așa cum fac gorilele. Chiar în mijlocul ecranului. Și e cât se poate de mare. Dureros și incontestabil de evident. Ți totuși, unul din doi subiecți n-a reușit să o vadă la prima vizionare a înregistrării.

……………

În textele vedice vechi există o idee profundă:lumea, așa cum o percepem noi, este maya – închipuire sau iluzie. Pe undeva aceasta înseamnă că oamenii sunt orbiți de dorințele lor.

Când lucrurile merg bine și obținem ce vrem. această cecitate nu contează ( deși poate fi o problemă chiar și atunci, întrucât a avea ce vrem în prezent ne poate face orbi la alte rațiuni mai eleveate). Partea ignorată a lumii devine o problemă cu adevărat complicată în momentele de criză, când nimic nu neiese așa cum am vrut. Sun acele momente când avem prea multe de gestionat dintr-o dată. Din fericire această problemă conține în ea și rădăcinile soluției. De vreme ce până atunci ai ignorat o mulțime de alternative, ți-au rămas o mulțime de locuri înspre care nu te-ai uitat.

Dacă nu-ți merge bine, de vină s-ar putea să fie, vorba celui mai cinic panseu, faptul că viața e nasoală și toți crăpăm până la urmă. Dar, înainte ca momentul de criză să te împingă către concluzia aceasta hâdă, gândește-te la următoarele:

Problema nu este a vieții. Problema e chiar a ta. Această lămurire îți deschide măcar câteva opțiuni. Poate că structura ta de valori necesită niște renovări serioase. Poate că dorințele tale te fac orb în fața altor posibilități. Poate că în prezent te agăți așa de tare de dorințele tale, că nu mai poți vedea altceva – nici măcar lucrurile de care ai nevoie cu adevărat.

Pentru că astea sunt ”mingile” din fața mea, ce-o să spun? Mă voi referi la psihoterapie, desigur. Procesul psihoterapiei ne ajută să vedem și gorilele, nu doar mingile la care ne-am tot uitat. Cu siguranță sunt și alte modalități de a ne lărgi perspectiva, uite, cititul e o altă modalitate pe care eu o prefer. Las mai jos și link de unde puteți cumpăra cartea, merită!

Iulia C.

PS: Un an nou cu bine!


https://carturesti.ro/carte/12-reguli-de-viata-72099151?gclid=Cj0KCQiA88X_BRDUARIsACVMYD_MdTmkQNWHltbigpFlFDtHTKexI9YtdS9OAXPZm_7FybwiUTEky8QaAhfuEALw_wcB