Unul dintre secretele reuşitei oamenilor de afaceri nu este doar priceperea, ci şi abilitatea de a susţine discursuri.

Cu cât te descurci mai bine în comunicare, cu atât ai mai multă trecere printre prieteni, în organizaţia în care lucrezi, printre partenerii de afaceri. Din păcate, mulţi se tem să vorbească în public, au trac, se blochează.

Persoanele care vor să înveţe tehnicile de public speaking, sau să şi le îmbunătăţească, se confruntă de multe ori cu o teamă nedescrisă de a rosti cuvintele. Specialiştii spun că dacă ne dorim să depăşim frica de a vorbi în public este foarte important să cunoaştem cauzele care induc spaima. La modul general este vorba despre emoţii, care ne pot determina să ne pregătim mai bine, ne mobilizează, dar ne şi blochează. Identificând trăirile putem rezolva aceste probleme.

Spaimele din spatele emoţiilor

Ori de câte ori vine vorba despre emoţii avem şi materializarea lor în corpul fizic. Se întâmplă să simţim cum ne tremură vocea, să avem o senzaţie de sufocare, să ne tremure şi să ne transpire palmele ori să fim incoerenţi în exprimare.

„La nivel cognitiv sunt deja prezente gândurile noastre despre situaţia respectivă, felul în care ne raportăm noi la ea. Cel mai adesea, chiar dacă nu conştientizăm, percepem negativ situaţia ca fiind una de evaluare a persoanei noastre, evaluare pe care, desigur, ne-o dorim a fi pozitivă, în beneficiul nostru. Ne temem de fapt că în urma unei astfel de evaluări am putea pierde ceva sau pe cineva – reputaţie, aprobare”, a explicat psihoterapeutul Iulia Cruţ câteva din mecanismele formării emoţiilor.

Amintiţi-vă o situaţie în care v-aţi simţit evaluaţi. Care au fost trăirile? Cum v-aţi comportat? De ce anume v-a fost teamă? Apoi, aflaţi singuri care sunt gândurile care produc teamă, pentru că veţi constata că gândul a generat starea, iar gândul se poate schimba, bine pregătiţi fiind şi acceptând că e posibil ca unele repercusiuni pe care ni le imaginăm, să nu fie reale. şi evaluează apoi ce ai de câştigat şi ce ai de pierdut implicându-te în respectiva situaţie de evaluare. Oamenii învaţă să se comporte şi să se stăpânească şi prin expunerea la situaţiile de care le este teamă.

„Este firesc să avem emoţii, e normal să ne pese de felul în care ne vor privi şi aprecia ceilalţi. Într-o anumită doză, specifică fiecăruia, toţi avem astfel de emoţii. E important însă să le cunoaştem şi apoi le vom stăpâni. La fel cum, va conta foarte mult impulsul mobilizator al emoţiilor: ne vom pregăti foarte bine tema pe care o avem de prezentat, cunoaşterea ei cât mai bună va creşte sentimentul de siguranţă şi încrederea în propria persoană”, a completat psihoterapeutul.

Ca să putem rezolva toate aceste probleme este important să accesăm tehnici de învăţare a unor modalităţi de gestionare a expresiilor fizice ale emoţiilor (cum procedezi dacă rămâi fără salivă în toiul discursului, cum să stăpânesc tremurul mâinilor etc).

Învaţă limbajul corpului

Este important să învăţăm cum poate fi transmis optim mesajul dorit prin limbajul nonverbal şi paraverbal, prin ţinută şi atitudine. Desigur, emoţiile folosite constructiv ne vor îndemna să aflăm şi care sunt cuvintele care sunt optime de folosit, câte sunt într-o prezentare şi cât de mult contează un suport vizual adăugat discursului. Cei care vor să-şi perfecţioneze tehnicile de discurs vor trebuie să studieze tehnicile de comunicare asertivă cu publicul tocmai pentru a pregăti acea situaţie.

Arta vorbitului în public se poate învăţa, emoţiile pot fi stăpânite, dar nu uitaţi de normalitate căci se spune că „numai actorii slab pregătiţi nu au emoţii”. Emoţiile trebuie folosite şi nu trebuie să ne lăsăm folosiţi de el. Specialiştii recomandă ca, după o bună pregătire, să ne raportăm la această situaţie ca la un joc. Vă amintiţi cum, poate v-aţi jucat de-a actoria când eraţi copii, de-a orice altceva? Apoi faceţi primul pas amintindu-vă că Vapoarele sunt în cea mai mare siguranţă în porturi. Dar nu pentru asta au fost construite».

Un bun speaker va fi mereu şi o persoană empatică. Fără căldura sufletului comunicarea aproape că nu există, este doar o rostire mecanică.

Un articol semnat Maura Anghel, în ziarul Evenimentul din 22 mai 2014

Sursa: http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/teama-de-a-vorbi-in-public-se-vindeca–144798.html