Care este diferenţa între doi oameni care, aparent cel puţin, trec prin aceleaşi experienţe şi totuşi, unul dintre ei pare că ia totul aşa cum vine, trece fără prea mari probleme prin toate, iar celalalt – abia, abia se adună, abia, abia reuşeşte să meargă mai departe şi devine din ce în ce mai apăsat?

Deşi răspunsuri posibile sunt mai multe, mă voi opri astăzi la unul dintre ele. Celelalte rămân de descris în alt moment şi chiar adaugate de tine – acela care citeşti acum.

Se spune în popor despre câte un personaj care răbufneşte nervos că “s-a descărcat pe X “- şi formele în care acesta răbufneşte sunt mai mult sau mai puţin intense, cu urmări mai mici sau mai mari. Oricum, reprezintă o eliberare în afara individului a unei stări de furie, frică, frustrare, a unei energii negative.

Şi nu e prea plăcut să fii in preajma cuiva care revarsă în afara sa aşa ceva. Că este vorba de şeful care ţipă încruntat, că este o femeie ce plange speriată sau cineva care izbeşte cu pumnii in ceva, nu, nu e deloc plăcut. Exemplele pot continua din păcate cu unele şi mai grave – atunci cand astfel de energii nestăpânite fac ravagii.

Şi totuşi, cum fac unii să reziste mai bine ca alţii, supuşi fiind aceluiaşi factor de stres?

Unul dintre răspunsuri este SUPAPA pe care fiecare o folosim. Probabil mulţi suntem cei care adesea ne-am simţit ca o “oală sub presiune”- stiţi, din aceea în care se găteşte cu capac ermetic închis. Acest obiect e foarte util- în el alimentele se pregătesc mult mai repede şi îşi păstrează mai multe din proprietăţile iniţiale. Însa toată lumea ştie că gătitul cu acea oală este şi periculos dacă nu e manevrată corespunzator. Adică dacă supapa prin care presiunea din interiorul vasului nu este folosită cum trebuie si când trebuie .

După modelul acesta funcţionam şi noi, în acelaşi fel “fierbem sub presiune”in condiţii de stres. Nu contează că stresul s-a acumulat în timp sau că “presiunea” a crescut brusc datorită unui şoc. Energia acumulată si neeliberată poate deveni un pericol – pentru alţii dar in primul rând pentru noi.

Şi nu mi-am propus sa fac aici o înşiruire a bolilor care sunt puse pe seama stresului şi a tensiunilor acumulate .

SUPAPA de eliberare a stresului este la îndemâna noastră însa nu este una şi aceeaşi pentru toţi.Aşa cum unii indrăgesc o anumită mâncare iar alţii nici nu o pot suferi, la fel şi metodele prin care eliberam tensiunile sunt diferite.

Unii “descărcăm” tensiunile acumulate făcând mişcare – o plimbare în natură sau mersul pe bicicletă poate avea acelaşi puternic efect eliberator si ameliorator ca şi un sport mai puţin “paşnic”. Alţii, poate în special femeile, vorbesc despre ce simt şi cum se simt, iar după ce o fac se simt “eliberate “. Alţii transformă în creaţie acest proces de eliberare – prin pictură,muzică, dans… A scrie despre ce te supără, despre ce te macină şi nu poţi altfel elibera din tine poate fi o altă supapă. Adevarat, sunt mulţi autori ale căror scrieri sunt artă dar şi un act de terapie proprie în acelaşi timp. A fost felul lor de a se elibera de tensiuni.

Pentru cei care îndrăgesc meditaţia ,aceasta reprezintă şi o cale prin care eliberează din interior ceea ce îi poate ţine “sub presiune”.

Nu lăsa aşadar presiunea să se acumuleze până la un nivel periculos, găseşte pentru tine cea mai bună formă de a îndeparta regulat energii care te pot răni, te pot îmbolnăvi şi care îi afectează şi pe cei din jurul tău.