Îndrăgostiți, vă căutați din ochi la locul stabilit de întâlnire și vă sorbeați fiecare cuvânt ca și cum era miere. Celălalt avea doar calități și pentru ele, când nu vă vedeați nu lipeați geană de geană. Iubitul sau iubita, deși poate avea și câte un defect, nu putea fi altfel decât perfecțiunea întruchipată.

Ceva se transformă în timp și e normal ca dragostea să treacă prin alte etape. Cuplurile care rezistă în timp nu au secrete miraculoase dar fac anumite lucruri care ar putea să reprezinte liant pe termen lung.

Sub imperiul a ceea ce numim ”greutățile vieții” sau stres punem în sarcina partenerului aronia, îi cerem lui/ei să facă schimbări, să ”ne dea”, facă mai mult, să facă altceva, să fie altcineva. Și asta sună întotdeauna a reproș și neacceptare, iar de aici și până la ceartă sau despărțire nu mai e mult.

Dar dacă în fiecare zi am fi atenți să observăm ceva bun la celălalt? Dacă am încerca să ne punem măcar câteva clipe pe zi ochelarii prin care l-am văzut atunci, la început? Și mai ales, dacă i-am SPUNE celuilalt ce face bine, ce ne place încă la el/ea? În fiecare zi fiecare om are nevoie să se vadă prin ochii partenerului de viață ca fiind acceptat, ca fiind prin asta, iubit.

Îți amintești de timpul când, ca să o cucerești, mergeai pe jos kilometri sau căutai prin tot orașul acea floare care știai că-i place? Îți amintești când făceai acea mâncare doar pentru el, pentru că lui îi place și-l așteptai ca să îl bucuri pe el?

În loc să fim ateți doar să primim cum ar fi dacă ne-am reaminti ce să facem pentru partener? Și să începem să facem acele lucruri pentru el/ea o dată pe zi, o dată pe săptămână.

Ochelarii care transformă un om obișnuit într-un îndrăgostit se găsesc la îndemâna oricui vrea să îi poarte din nou, e nevoie însă după un timp să-i căutăm, ascunși undeva după orgoliu, după lupte pentru un loc într-un top al fantasmelor. Poate că nu te vei reindrăgosti ca la optsprezece ani, poate că nu vor fi fluturi în stomac, poate va fi tihnă și zâmbet și dragoste simplă. Și asta, probabil, va fi de ajuns.

Psihoterapeut Iulia Cruț

Acest articol a fost publicat joi, 10 noiembrie 2016, la rubrica Sfatul psihologului în Ziarul Evenimentul

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/prin-ochii-tai–217349945.html