Sanando

 

Este posibil sa fii prea optimist/a? Prea optimist/a, prea plin/a de speranta cu privire la viitor? Raspunsul, din pacate, este da – in special atunci cand vine vorba de a mentine o atitudine pozitiva superficiala si rigida. Acest tip de reactie este cunoscut sub numele de pozitivism toxic. 

Fara indoiala, te-ai aflat si tu intr-o situatie in care ai impartasit cu cineva o problema serioasa si ca raspuns, aceasta ti-a zis: “Nu te ingrijora. Totul se va rezolva.” sau “Tine-ti barbia ridicata.” ori “Gandeste pozitiv”. Cu siguranta un astfel de raspuns pune capat conversatiei, nu-i asa? Prin aducerea in discutie a unui subiect dificil, ti-ai exprimat dorinta de a te elibera macar putin de problemele si ingrijorarile tale, dar persoana cealalta, prin raspunsul ei, ti-a comunicat faptul ca nu este dispusa sa asculte. Bazandu-se pe afirmatii pozitiviste invatate pe de rost, partenerul tau de conversatie a intrerupt conectarea dintre voi. 

Exista si alte consecinte negative, unele mai practice, ale unei astfel de atitudini prea optimiste. Imagineaza-ti ca primesti un feedback negativ cu privire la performanta ta de la serviciu si ca in loc sa iti fie spus in mod specific ce trebuie sa imbunatatesti, esti sfatuit sa “gandesti pozitiv” sau sa “privesti la partea buna a lucrurilor”. Sau gandeste-te la parintii unui copil, carora profesoara le spune faptul ca “totul se va rezolva cu bine” atunci cand copilul lor are comportamente ce reprezinta semnale ale unei probleme reale. 

Pozitivitatea toxica a fost definita ca evitarea sau negarea “oricarei recunoasteri a stresului, negativitatii sau a oricaror aspecte posibil daunatoare ale traumei” (Sokal, Trudel  & Babb, 2020). Implica o preocupare de a percepe toate experientele – chiar si cele in mod evident tragice – intr-o lumina pozitiva. Gandeste-te la o persoana care atunci cand afla ca vecinul sau si-a pierdut casa, raspunde: “Ar fi putut fi mai rau.”. Sau la o persoana care, ca raspuns la vestea unei boli grave, spune: “Totul se intampla dintr-un motiv.”. Persoanele care au convingerea conform careia pozitivismul vindeca orice iti vor spune sa te concentrezi asupra lucrurilor bune din viata ta si sa eviti emotii precum tristete sau anxietate, indiferent de ceea ce ti s-a intamplat. Prin limitarea conversatiei la aspectele pozitive, ei esueaza in a intelege emotiile naturale ale experientei prin care treci. Mai rau, pot minimiza experienta si emotiile cuiva ce trece printr-o experienta dificila si astfel, mesajul transmis acestei persoane este unul de respingere. 

A te baza doar pe un pozitivism superficial, fara a lua in considerare si a permite complexitatea emotiilor, nu este un lucru sanatos, adaptativ. Este important sa recunoastem faptul ca reducerea bazarii pe acest tip de pozitivism ne ajuta sa devenim ascultatori mai buni. In loc de a-i spune cuiva sa “priveasca partea buna a lucrurilor”, de ce sa nu recunoastem faptul ca trece printr-o perioada grea? Ai putea recunoaste si exprima faptul ca experienta pe care o traieste pare dificila. Sau i-ai putea spune ca intelegi de ce se simte in felul in care se simte, avand in vedere contextul sau de viata actual. Si daca nu esti sigur/a cu privire la ce sa raspunzi, poti recunoaste acest lucru. A spune ceva la fel de simplu precum: “Cred ca nu stiu cum sa raspund la asta.” poate ajuta, deoarece indica faptul ca recunosti si accepti seriozitatea problemei. “Te pot ajuta in vreun fel?” poate fi la fel de folositor, deoarece ii transmite compasiune persoanei cu care interactionezi, in timp ce recunosti faptul ca situatia acesteia este una dificila. 

A fi optimist/a si plin/a de speranta nu este, in sine, un lucru rau. Dar moderatia este importanta. Pozitivitatea excesiva, neadecvata, in situatii serioase, poate fi opresiva, respingatoare sau chiar daunatoare. Recunoasterea circumstantelor dificile de viata pe care le traieste o alta persoana, chiar si atunci cand nu ai idee ce sa spui sau cum sa o ajuti, este cea mai potrivita modalitate de a actiona.

 

Sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/i-hear-you/202208/the-dark-side-staying-positive