Sanando

Fiecare părinte, din fiecare generație, și-a dorit” mai binele” pentru copiii lui. În felul lor, cei care au păstrat intenția bună, asta au și crezut cu tărie că fac. Până la educația prin recompense, curentul anilor 2000, vă mai amintiți poate curentul “ Copilul se pupă doar în somn”. Fiecare generație s-a bazat, la un moment dat, pe un curent anume în educația copiilor, în ceea ce azi se cheamă parenting.

Mereu, voci care au avut rezonanță, au dat semnalul parentingului, Calul Bălan pornise și el de la o autoritate în domeniu, cu intenția de a educa.

Rămâne să îndepărtăm de pe noi povara lucrurilor care pe noi ne-au făcut să suferim, să le mulțumim părinților că au făcut așa cum au știut ei mai bine, cu informațiile și bagajele  pe care le-au avut și ei.

Pe ici pe colo, în toate timpurile, au fost și părinți care nu au fost la cursuri, nu au citit, nu și-au întrebat prietenii despre “ cum să le bage mințile-n cap “ odraslelor. Unii, mai mulți decât știm, au crecut Oameni, au crescut oameni fericiți, sau oameni care au știut cum să caute fericirea, liniștea cea mult dorită.

Astăzi avem atâtea posibilități de a ne forma, un dram de înțepciune să discernem să avem și un car mare de DORINȚĂ. Să ne dorim să învățăm, să nu considerăm că știm totul, să avem curajul să întrebăm.

Unele informații se vor potrivi nouă și copiilor noștri altele poate că nu. Pentru că nu există rețete perfecte și unice de aplicat, așa cum nu există doi copii la fel. Întrebați o mamă care are doi copii despre asta! Vă va spune că ce mănâncă unul dintre ei, celălalt nu poate să privească măcar; vă va spune că unul dintre copii apreciază recompensa, iar altul nu acceptă nimic dacă nu i se explică de ce e nevoie să facă ceva.

Răbdarea și dragostea- sunt două cuvinte. Dar ce e în spatele acestora, de-a lungul fiecărei generații de părinți?

 

Psihoterapeut Iulia Cruț

Articol publicat la rubrica Sfatul psihologului, în Ziarul Evenimentul, joi 14 ianuarie 2016

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/nu-exista-retete-in-educatia-copiilor–217268085.html