Cunoaștem cu toții diverse ”secrete” ale fericirii. Printre ele, conceptul ”Aici și acum”, definind starea de prezență în fiecare moment în parte, de conștiență. Cel puțin teoretic, știm.

”Știu toată teoria” ajung să spună cei care, din varii motive, apelează la consiliere sau terapie, sau pur și simplu discută cu cineva despre căi de a atinge și a menține o ”stare de bine”.

Pe căi diverse, din culturi diferite, ajung la noi aceste mesaje pe care, cât timp nu le aprofundăm și aplicăm în viața de zi cu zi, rămân să umple doar pagini, nu și suflete.

Focusul nostru este fie în trecut, menținând în gânduri cele ce ni s-au întâmplat, ni s-au făcut, fie în viitor, cu preocupări, griji, frici asupra a ceea ce ar putea fi mâine, poimâine, anul viitor. Și suntem atât de obișnuiți să facem asta încât ne mirăm cu câtă ușurință gândul pleacă la ”cele rele”, în timp ce, pentru a îndepărta conștient grijile, spre exemplu, e nevoie de efort. E drumul pe care mintea îl cunoaște și îl parcurge, din păcate, automat, cât timp nu conștientizăm debutul acestor gânduri care întrțin, ca într-un ghem care nu se oprește, cât timp nu devenim observatorii propriei minți.

Aflăm că a ne bucura de toate și a fi recunoscători ar fi un mod simplu de a ne trăi fericirea- deși, confundând termenul cu extazul, se prea poate să avem așteptări false. Cum facem asta?

Deși dorite, paradoxal, clipele așteptate nu sunt trăite cu toată ființa, găsim motive să așteptăm mereu altceva, să ne dorim altceva.

Suntem într-un loc și ne dorim să fim în altă parte, e iarnă și ne dorim vara și invers, trăim cu un permanent ”abia aștept să…”, fără să-i observăm modul viclean prin care ne amânăm bucuria de a trăi exact ceea ce este în fiecare clipă.

”Nu ieri, nu mâine, ACUM”

Un articol publicat în Ziarul Evenimentul, la rubrica Sfatul Psihologului, în data de 9 iulie 2015

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/invata-sa-traiesti-in-prezent–217206131.html