Stai încordat/ă în preajma acelei persoane și totuși îi aștepți prezența. Te critică permanent, îți reproșează, dar de prea puține ori sau niciodată nu a rostit un cuvânt de încurajare. Cu toate acestea faptul că te sună, că îți scrie, că vine în preajma ta, te bucură. Îți dorești atenția unui astfel de om deși sfârșești prin a plânge, prin a strânge din dinți cu încordare și poate nici nu te-ai întrebat vreodată cum ar fi să poți să-ți dai voie să fii tu însuți în prejma lui, cum ar fi să nu te mai strădui până la epuizare să-i faci acestuia pe plac.

Există relații de dependență, care adie a abuz dar în care persoana abuzată nu se vede așa, nu până când nu-și atinge propria limită de suportabilitate. Fiecare dintre cei doi participă cu energia lui la a întreține o astfel de relație.

Cel care abuzează și forțează, care nu acceptă să-și manifeste altfel decât prin impunere voința sa, o face pentru că doar așa se poate singur valida, doar având control și putere, pentru că, la rândul lui, nu a primit apreciere, dragoste în altă formă și nici nu și-a dat voie să vadă că se poate și altfel decât a fost el însuși tratat.

Cel care acceptă abuzul o face întâi pentru că altă formă de atenție nu a primit niciodată în trecutul său, are repere în trecut de aceeași natură- prin părinți, prin foste relații în care atenția i se acorda în aceleași forme, chiar dacă sunt brutale, impuse cu forța. Există mai apoi teama că, în lipsa acelei forme de atenție, fie ea și abuzivă, nimeni nu îl va mai iubi, nimeni nu-i va mai acorda atenție. Cei care acceptă abuzul își întrețin teama pentru că de-a lungul timpului li s-a spus că nu merită, că nu valoarează nimic fără cel/cea care a abuzat. Acest om nu se prețuiește singur, se teme și își întreține aceste frici cu repere false, legate de vârstă, de loc de muncă, de locuință.

A învăța că suntem singurii care ne putem prețui îndeajuns încât și de la ceilalți să primim prețuire cu adevărat este un drum anevoios poate, dar cu siguranță nu este imposibil!

Psihoterapeut Iulia Cruț

Acest articol a apărut joi, 5 mai 2016, la rubrica Sfatul psihologului, în Ziarul Evenimentul

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/intre-dragoste-si-abuz–217305153.html