“Rusinea toxica din copilarie cauzeaza suferinta emotionala si fizica neimpartasita la varsta adulta. Rusinea toxica este des intalnita in cazul persoanelor care au trait experiente adverse in copilarie. Din fericire, a fi blocat in aceatsa rusine dureroasa nu trebuie sa reprezinte o sentinta pe viata.
Rusinea implica sentimentul ca esti o persoana rea pana in miezul fiintei tale, a te simti rau cu privire la cine esti. Sinele este perceput ca fiind deteriorat, defect, inadecvat, lipsit de valoare, de neiubit sau dezgustator. Rusinea este dureroasa din punct de vedere emotional. Ea mentine si exacerbeaza de asemenea si stresul cauzat de experientele adverse din copilarie care provoaca atat de multe probleme la varsta adulta.
Rusinea poate fi imprimata in creier inca din primele luni de viata ale copilului si are conexiuni puternice cu zonele emotionale din creier si cu cele care se ocupa de supravietuire. Amintirile adverse din copilarie sunt procesate si stocate non-verbal, in afara constientizarii noastre, sub forma imaginilor, senzatiilor fizice, emotiilor si tendintelor de supravietuire (precum tendinta de a ne incorda muschii atunci cand suntem anxiosi,, in pregatirea raspunsului de fuga). Din acest motiv, este adesea dificil sa discutam despre rusinea provocata in copilarie. De exemplu, copilul poate internaliza expresiile faciale agresive sau dezgustate ale ingrijitorului primar, fara a intelege cuvintele rostite de acesta. Amintirea este profund imprimata drept rusine. La varsta adulta, rusinea nu “raspunde”, cel mai adesea, la discutii sau logica, cel putin in primele etape ale procesului terapeutic.
Experientele provocatoare de rusine de la varsta adulta se pot aseza peste cele din copilarie, dar pot de asemenea sa declanseze reactii dureroase de rusine din prima perioada a vietii, cel mai adesea primii 3 ani. Critica sau respingerea de la varsta adulta din partea cuiva important pot cauza suferinta emotionala extrema, determinand persoana sa se intrebe: “De ce reactionez atat de puternic la asta? De ce nu pot fi mai puternic? De ce nu pot fi mai resilient?”. Rusinea din adancurile finite noastre ne ofera indicii importante pentru a putea raspunde la aceste intrebari.
In etapa initiala, terapia prin discutie nu este intotdeauna cel mai bun loc pentru a incepe procesul vindecarii rusinii care este imprimata in creierul copilului in copilarie. Mai degraba decat sa incepem tratamentul rusinii prin utilizarea discutiilor si a logicii, este adesea mai eficient sa rescriem amintirea rusinii cu orientari ce pun accentual pe imagini, emotii si senzatii corporale.
Cum sa recunoastem daca rusinea ne afecteaza viata? Adesea, adultii nu constientizeaza masura in care rusinea netratata din copilarie le afecteaza viata. Astfel, constientizarea este primul pas in procesul psihoterapeutic al rusinii. Fara a te judeca, intr-o maniera plina de compasiune si curiozitate, observa daca si tu traiesti vreunul dintre multiplele simptome ale rusinii:
- Hipersensibilitate la critica
- Indoieli cu privire la sine
- Auto-critica excesiva
- Anxietate sau depresie
- Postura aplecata sau rigida
- Senzatii de greutate
- Noduri in stomac, gat uscat, senzatie de strangere in gat sau piept
- Tensiune sau disconfort in preajma celorlalti, impulsul de a fugi sau de a te ascunde
- Ras nervos, dorinta excesiva de a fi placut de ceilalti
- Nivel ridicat de stres (batai puternice ale inimii, respiratie rapida, probleme cu somnul) sau nivel scazut de stress (a te simti amortit emotional, plat, mort inauntru, extenuat sau pe punctul de a ceda)
- Lipsa interesului pentru activitatile zilnice sau lipsa senzatiei de a te simti in largul tau
- Dispret de sine, stima de sine scazuta
- Dezgust cu privire la propriul corp
- A te simti inadecvat, de neiubit, rau, diferit, ca si cum nu ai apartine nicaieri
- Nesigur, ingrijorat cu privire la judecatile celorlalti cu privire la tine
- Cautarea iubirii si a atentiei in moduri disfunctionale
- A tine secrete, a iti fi teama sa le permiti oamenilor si chiar prietenilor sa te cunoasca, sa se apropie de tine
- Dificultati de a te accepta si iubi
- Afisarea unor aparente false pentru a ii impresiona pe ceilalti (perfectionism sau super-performanta)
- Incercari de a amorti durerea interioara (precum adictiile, reprimarea amintirilor dureroase, auto-ranirea)
- Frica de durerea provocata de esec sau renuntarea la a mai incerca
- Incercarea de a deveni invizibil pentru a evita judecatile negative ale celorlalti
- Negativitate (sarcasm, invinovatire sau agresiune orientate spre ceilalti pentru a distrage atentia de la propriul sine)
- Lipsa ingrijirii de sine
- Ideatie suicidara, utilizarea drogurilor sau a altor substante ce cauzeaza adictii pentru a scapa de durere
Poate ca reusim sa invatam sa ascundem rusinea prin intermediul realizarilor noastre sau a unei personalitati de fatada, dar durerea interioara provocata de rusine persista.
Rusinea ataca nevoile de baza ale fiecarei persoane:
- A se simti valoros
- A se simti demn de iubire
- A se simti capabil sa se dezvolte si sa traiasca
In orice caz, rusinea nu reflecta adevarata identitate, adevarata esenta a persoanei. Vindecarea este posibila, iar ea presupune rescrierea unor circuite din creier si sentimentul de a fi intreg din nou.
Rusinea poate fi privita ca un semnal al nevoii de a iubi si accepta imperfectiunile. Iubirea este agentul vindecator al rusinii, deoarece stimuleaza eliberarea oxitocinei, care reduce cortizolul si stresul. Iubirea, de asemenea, neutralizeaza rusinea si ajuta la rescrierea circuitelor neuronale prin intermediul acceptarii si auto-aprecierii.”
Traducere Diana Dodita