Sanando

 

Legaturi complicate intre respiratie si memorie au fost descoperite de recente cercetari stiintifice, oferindu-ne o imaginea mai complexa asupra proceselor noastre cognitive. Aceste studii ne indica faptul ca ritmul respiratiei noastre ne poate influenta activitatea neuronala, avand impact asupra functiilor cognitive precum procesarea emotionala, atentia si amintirea informatiilor. 

Cele mai convingatoare dovezi indica faptul ca inspiratia, in special pe nas, poate imbunatati functionarea memoriei. Pe masura ce cercetarile din acest domeniu avanseaza, descoperirile acestora pot duce la dezvoltarea unor noi abordari terapeutice in ceea ce priveste deteriorarea cognitiva si alte tulburari asociate memoriei. 

 

Aspecte cheie

Ritmul respiratiei noastre creeaza activitate electrica in creierul nostru, intensificand evaluarile emotionale si amintirea informatiilor, acest efect fiind cel mai pronuntat in timpul inspiratiei pe nas. 

Amigdala si hipocampusul, arii ale creierului legate de emotii si memorie, sunt afectate semnificativ de ritmul respiratiei, sugerand faptul ca respiratia poate influenta functiile acestor regiuni. 

Respiratia profunda, controlata, utilizata adesea in mindfulness, poate imbunatati capacitatea memoriei de lucru, acel tip de memorie pe care il folosim pentru a mentine si a lucra cu anumite informatii pentru perioade scurte de timp. 

Respiratia este un proces automat pe care adesea il facem fara a ii acorda atentie. Totusi, cercetari stiintifice recente au descoperit o fascinanta legatura intre respiratie si functionarea memoriei. 

 

Un studiu condus de Christina Zelano la Universitatea Northwestern demonstreaza faptul ca respiratia, in special inspiratia pe nas, poate avea un impact direct asupra functiilor cognitive precum amintirea informatiilor. Acest studiu indica faptul ca amintirea informatiilor a fost semnificativ mai buna pe durata inspiratiei in comparatie cu durata expiratiei. Acest efect a fost cel mai pronuntat atunci cand participantii la experiment au respirat pe nas. 

Acest studiu arata ca ritmul respiratiei poate induce schimbari in creierul nostru, imbunatatindu-ne evaluarile emotionale si modul in care ne amintim informatii. 

Mai mult, amigdala si hipocampusul, 2 regiuni ale creierului in legatura cu emotiile, functionarea memoriei si mirosul sunt semnificativ afectate de ritmul respiratiei. Aceste arii ale creierului sunt parte a sistemului limbic, care controleaza emotiile si memoria. Este posibil ca respiratia sa moduleze functiile acestor regiuni cerebrale, influentand astfel memoria si procesarea emotionala. 

 

Un alt studiu publicat in Journal of Sport and Exercise Psychology arata ca atentia specifica practicarii mindfulness-ului, care presupune concentrarea atentiei pe respiratie, creste abilitatea indivizilor de a mentine informatii vizual-spatiale pentru perioade scurte de timp. 

Acest lucru sugereaza faptul ca respiratia profunda, controlata, poate imbunatati capacitatea memoriei de lucru, memorie pe care o folosim pentru a mentine si manipula informatii pentru perioade scurte de timp. 

In timp ce relatia dintre respiratie si memorie ramane un subiect in curs de dezvoltare, aceste rezultate sugereaza posibilitati incitante pentru viitoarele cercetari si pentru viitoare abordari terapeutice. 

Intelegerea impactului respiratiei asupra memoriei poate avea implicatii importante pentru interventiile din sfera declinului cognitiv, a stresului, anxietatii si a diverse tulburari precum ADHD sau Alzheimer. 

In concluzie, se pare ca simplul act de a respira poate juca un rol semnificativ in functionarea noastra cognitiva, in special in procesul de amintire. Asa ca, data viitoare cand te straduiesti sa iti amintesti ceva, ia o pauza, respira adanc si vezi daca te ajuta. Respiratia are o mai mare putere asupra creierelor noastre decat am putea crede.

 

Sursa: https://neurosciencenews.com/memory-breathing-23360/?fbclid=IwAR1HDcntiJgnzId4n48MHMmUrgwwv1L4N6TgktfoGw9IEbRByreoekaPnsc 

Traducere: Diana Dodiță