Visele noastre chiar se împlinesc. Poate deja ai citit toate cărțile în care suntem învățați să ne setăm obiective mărețe pentru că atunci vom avea și realizări pe măsură, conform dictonului THINK BIG.

Sigur că așa este, au demonstrat asta mulți oameni care și-au urmat pas cu pas țelurile, oameni care au trecut și de obstacole.

Nu le vorbesc acum celor care știu deja că orice obiectiv necesită și muncă, încredere multă în ei înșiși și creativitate, o minte deschisă și o inimă pe care să o asculte.

Mulți oameni spun că visează la lucruri mărețe.

Și acum, întreb: ÎN CE SITUAȚIE OBIECTIVELE SUNT PREA ÎNALTE?

În nici o situație.

Obiective abandonate, lucruri nicicând începute, sau veșnic neterminate, tristețe sau stări depresive- acestea sunt semne că e nevoie de o „reconfigurare de plan”.

Este știut că persoanele care au stima de sine scăzută își fixează uneori obiective fantasmagorice, doar că, neavând încredere în propriile forțe, adesea nici nu încep să pună în aplicare ceva. E ca un cerc vicios: își doresc, visează, nu cred de fapt în adâncul lor că ar putea să facă ceva și recad în visare.

Pe lângă faptul că a cere ajutor specializat dacă identificăm că suntem de prea mult timp într-o astfel de situație este un semn că ne dorim să evoluăm, este foarte util să privim încă o dată către obiectivele pe care ni le-am propus.

Un vis devine un obiectiv atunci când te așezi în fața unei foi de hârtie, fie ea și imaginară, și te întrebi care ar fi măcar PRIMUL PAS. Altfel, poate rămâne doar un vis.

Apoi, după ce răspundem la această întrebare, e necesar să împărțim acest obiectiv măreț în câteva obiective mai mici. Pare banal, dar dacă vrei să fii pilot de curse, visul tău nu se va împlini doar privind la televizor cursele de Formula 1.

Așa că poți merge în primul rând să faci școala de șoferi, apoi să vezi cum te antrenezi, cu cine, și ce fel de  mașină ai nevoie. Probabil, după ce faci primii pași, vei ști care sunt următorii.

Nu, nu sunt adeptul obiectivelor mici, nu încurajez pe nimeni să se oprească din a visa. Spun doar că este important să faci și pași mai mici, decât să stai pe loc.

Psihoterapeut Iulia Cruț

Un articol publicat la rubrica Sfatul Psihologului în Ziarul Evenimentul de joi 17 septembrie 2015

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/ghid-de-implinire-a-viselor–217228261.html