Rezolvă, descurcă, răzbate și face cât zece, oricât i-ar fi de greu. Iese din casă fără nici o imperfecțiune, în ținută, machiaj și chiar și cu zâmbet pe buze. Pentru că viața a pus-o în situația în care a trebuit să facă singură, pentru că a crescut cu o mamă care tot singură s-a descurcat, cu tatăl prezent din când în când sau deloc. Pentru ea cineva s-a sacrificat și atunci a preluat și ea acest program în care se va sacrifica pe sine pentru a răzbate.

Bărbații care-i ajung în preajmă, atrași de forța programului care rulează în inconștient, ori sunt de la bun început mai puțin puternici și lipsiți de dorința de a rezolva prin puterea lor situații( poate pentru că mama le-a intuit nevoile și le-a rezolvat problemele), ori, deși puternici, când se simt acoperiți cu totul de forța femeii care nu-l lasă să-și manifeste energia masculină, pleacă.

Bărbații sunt prin firea lor orientați căte a rezolva probleme, pentru a găsi soluții, de aceea, când o femeie îi povestește spre exemplu o întâmplare prin care a trecut la serviciu, poate pe un ton supărat, deși ea nu face decât să se ”descarce”, bărbatul de multe ori va întreba ”Și eu ce să fac?”. Este exprimarea în cuvinte a acestei nevoi de a rezolva probleme care le aduce satisfacția de a se fi făcut de folos, de a-și fi împlinit rolul. Femeia care rezolvă singură- problemele ei, ale casei, ba chiar vine în întâmpinarea problemelor lui și îi aduce și lui soluții, nu face decât să-l pună în postura în care acesta s-ar simți incapabil, și în timp, neîncrezător în propriile puteri. Obișnuită să descurce în toate situațiile, femeia pare să nu aibă încredere că el este capabil, că s-ar bucura să fie lăsat să fie bărbat. Garnisite cu reproșuri și cicăleală, soluțiile ei îl pot duce la un moment dat către locuri în care să se poată manifesta ca un bărbat, să fie tratat ca atare.

Psihoterapeut Iulia Cruț

Acest articol a fost publicat joi, 16.06.2016, în Ziarul Evenimentul, la rubrica Sfatul Psihologului

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/femeia-care-poate-face-orice–217317773.html