Sanando

O noua membra a grupului, B., o femeie singura in varsta de treizeci si sase de ani, deprimata, suspina in timp ce povestea grupului ca fusese concediata. Desi avusese un serviciu prost platit si nu ii placea activitatea desfasurata, ea vedea concediarea ca pe o dovada a faptului ca era inacceptabila si ca ii era sortit sa aiba o viata jalnica, nefericita. Ceilalti membri ai grupului i-au oferit suport si reasigurari, dar cu un impact aparent minim.

O alta membra a grupului, G., care avea 5o de ani si avusese de-a face cu depresia, a indemnat-o pe B. sa evite o cascada negativa de ganduri depresive si de autodepreciere si a adaugat ca ea, doar dupa un an de eforturi in grup, a fost capabila sa atinga o dispozitie stabila si sa vada evenimentele negative ca dezamagiri si nu ca acuzatii personale.

B. a incuviintat si apoi a povestit grupului ca avusese o nevoie disperata de a vorbi si sosise mai devreme la intalnire, nu vazuse pe nimeni si presupusese ca grupul fusese anulat, iar terapeutul, neglijent, nu reusise sa o anunte. Era furioasa, se gandea sa plece cand membrii grupului au sosit.  Pe masura ce vorbea, zambea, recunoscand presupunerile depresive pe care le facea continuu si tendinta ei de a actiona conform lor.

Dupa un scurt moment de reflectie si-a amintit de un episod din copilarie – de mama ei anxioasa si de mottoul familiei: ”Dezastrul este intotdeauna dupa colt.”

La varsta de opt ani fusese suspectata de tuberculoza, in urma unui test cutanat pozitiv. Mama ii spusese: ”Nu-ti face griji, te voi vizita la sanatoriu.” Rezultatele au fost negative dar ecoul cuvintelor mamei inca o umplea de spaima. Apoi B. a adaugat: ”Nu pot sa va descriu cum este pentru mine acum sa primesc acest tip de feedback de la voi, sa primesc aceste reasigurari..”

 

Putem vedea in aceast exemplu prezenta catorva factori terapeutici:

UNIVERSALITATE

INOCULAREA SPERANTEI

INTELEGEREA DE SINE

REPUNEREA IN SCENA A SITUATIEI DIN FAMILIA DE BAZA

INVARTARE INTERPERSONALA

CATHARSIS

I. Yalom