Sanando

Copilul care trece prin experiența divorțului părinților resimte acest lucru la un nivel profund, de multe ori manifestarea sentimentelor, a trăirilor lui, nefiind cu ușurință recunoscutede cei apropiați ca fiind urmarea traumei pe care el o resimte. Și, dacă pentru adulții implicați, divorțul este considerat ca fiind a doua traumă ca impact asupra psihicului, după decesul unei persoane dragi, fragilitatea emoțională a unui copil expus despărțirii părinților se poate intui și cere o atenție crescută asupra dezvoltării armonioase ulterioare.

Destul de des copiii se învinuiesc, considerând că părinții s-au despărțit din cauza lor, asociind momente din trecut în care au perceput că aceștia nu sunt mulțumiți de un anume comportament al lor.

Suferința copilului, evident greu de suportat, duce la negarea realității, la metode de a supraviețui emoțional acesteia, iar așa apare tendința de fugi din acea realitate care a produs suferința prin mici sau mari minciuni, spuse colegilor de școală, cunoscuților și lor înșiși.

Din dorința de a reface prin orice metodă familia, așa cum a cunoscut-o înainte de despărțirea părinților, copiii, dacă observă că astfel atrag atenția ambilor părinți, că o astfel de situație îi aduce pe aceștia împreună, se îmbolnăvesc, devin agresivi, au comportamente care îi fac pe cei din jur să afirme că ”s-a schimbat”, că ”nu mai este copilul pe care îl știam”.

Adesea, se afirmă despre acești copii că devin neascultători. Ei însă, obișnuiți în mediul în care mama și tata ofereau un echilibru chiar prin atitudini diferite (mama care alintă și tatăl care impune reguli, de exemplu), se simte expus dintr-o dată climatului în care, de obicei mama, este nevoită să alinte și să impună reguli în același timp, să fie mai fermă, în situația nouă pentru amândoi. Conștientul înțelege noile condiții de viață, inconștientul copilului însă simte schimbarea și trimite în exterior forme de protest, cerința de a restabili un echilibru.

Psihoterapeut Iulia Cruț

Acest articol a fost publicat joi, 24 martie 2016, în  Ziarul Evenimentul, la rubrica Sfatul pshihologului

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/divortul-vazut-prin-ochii-copilului–217292519.html