Mâine mergi la sală, de luni începi să desenezi schițele proiectului la care visezi, începând de luna viitoare mănânci mai sănătos.

Momentele și motivele pentru care amânăm să începem activități pe care ni le dorim și știm că ne-ar face bine sunt diverse și variază de la un om la altul. Unii par însă a fi mai determinați, se spune despre ei că au voință.

A vrea nu este însă egal cu a face întotdeauna. În spatele procrastinării – amânarea – sunt de multe ori motive care țin de încrederea în sine, de încercările nereușite din trecut sau de lipsa motivării sau a aprecierii.

Oamenii se pot învârti într-un cerc vicios – cu fiecare obiectiv pe care și-l propune cineva și pe care îl amână încrederea în sine scade, teama de eșec crește, apare renuțarea și blamarea condițiilor exterioare care, din nou, nu au fost propice.

Ce putem face?

*Analizează-ți obiectivele? Sunt ele defintite exact? Știi ce anume dorești, în cât timp și cum? Toate aceste întrebări nu sunt menite să te descurajeze, au rolul de a te face să descrii câțiva pași de urmat. Dacă visezi să zbori trebuie să știi cât durează școala de pilotaj, ce examene ai de dat pentru a accede acolo, trebuie să înveți…etc.

*Obiectivele tale sunt realizabile?

De foarte multe ori oamenii care au puțină încredere în ei înșiși își stabilesc niște obiective ”mărețe” – ”vreau să lucrez la Crucea Roșie, vreau să urc pe Everest”, iar asta pentru că au falsa impresie că doar atingerea unui astfel de obiectiv i-ar ”ridica” în ochii celorlalți dar mai ales ai lor.

Nimeni nu a urcat nici un munte fără a urca primii 100 de metri, nici un doctor nu a operat pe creier până nu a operat o broască. Revizuirea obiectivelor și stabilirea unora mai mici dar posibil a fi realizate redă omului încrederea că este în stare, că poate, iar asta stârnește ”motorașele” motivației interioare pentru a continua.

Acest articol a fost publicat joi, 3 noiembrie 2016, la rubrica Sfatul psihologului, în Ziarul Evenimentul

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/de-luni-de-luna-viitoare-de-maine–217348373.html