Sanando

 

O parte a motivului din cauza careia ne este atat de greu sa ne intelegem pe noi insine este reprezentata de faptul ca adesea, oamenii din jurul nostru se comporta in contradictie cu modul in care, intuitiv, ar trebui sa se comporte cu persoanele pe care sustin ca le iubesc. Ne asteptam ca oamenii care ne sunt parinti sau soti sa ne trateze cu blandete. Si totusi, brutala realitate ne arata faptul ca oamenii sunt adesea asediati de emotii si sentimente atat de dificile si intolerabile, incat dezvolta impulsuri de a descarca aceste emotii asupra celorlalti. 

Mai exact, oamenii pot sa sfarseasca prin a fi cruzi, nu pentru bani sau alte beneficii, ci din cauza sperantei de a-si putea atenua propria suferinta prin provocarea de suferinta celorlalti. Cruzimea este, la baza, o incercare de a ne ajuta sa ne simtim mai bine prin a-i face celui de langa noi acelasi lucru pe care ni l-au facut noua altii. 

Prin urmare, in mijlocul normalitatii aparente a vietii de familie, oamenii le vor provoca rau celorlalti, rau pe care vor nega ca l-au experimentat si ei la randul lor, rau pe care victima nu il va putea detecta cu exactitate, din cauza faptului ca ii percepe pe cei din jurul sau intr-o maniera pozitiva. 

De exemplu, o mama ii poate transmite indirect fiicei sale mesaje precum “Daca vei avea parte de succes in viata ta, acest lucru m-ar face sa ma simt rau cu privire la propria persoana”. Tot indirect, un tata ii poate transmite fiului sau: “Imi doresc sa esuezi in cariera ta, pentru a ma simti eu mai putin dezamagit cu privire la cariera mea”, in timp ce un sot ii poate transmite sotiei “Constant, dar in mod subtil, voi manifesta lipsa de respect fata de inteligenta si sexualitatea ta pentru a imi usura emotiile de furie si lipsa de putere pe care le-am trait in trecut”. 

Astfel de mesaje indirecte nu ar avea efecte asupra persoanelor daca ar fi observate de acestea, astfel ca o energie uriasa este pusa in “musamalizarea” acestor mesaje. Masura in care persoana care transmite astfel de mesaje intelege ceea ce face este discutabila, acestea fiind mai degraba provocate de propriile lor emotii sa actioneze in acest fel decat constiente de cum sau de ce fac actioneaza in acest fel. 

O mare parte a cunoasterii de sine implica realizarea posibilitatii ca cei pe care ii iubim si in care avem incredere sa ne fi transmis indirect mesaje si idei daunatoare, pe care este nevoie sa le identificam si corectam pentru a obtine libertatea si inima curata pe care ni le dorim si de care avem atata nevoie. 

 

Sursa: https://www.theschooloflife.com/article/why-our-loved-ones-can-hurt-us/ 

Traducere: Diana Dodita