Sanando

Desensibilizarea si reprocesarea prin miscari oculare, sau, asa cum este ea cunoscuta, EMDR, este o tehnica psihoterapeutica populara si de success utilizata In tratarea anxietatii, a tulburarii de stress posttraumatic si a adictiei. Pacientii trebuie sa isi reaminteasca evenimentul traumatic sau anxiogen in timp ce realizeaza variate exercitii de miscari oculare. 

Avand in vedere ca mecanismul prin care functioneaza EMDR nu este unul evident, apar intrebari precum: “De ce miscarile pe care le faci prin intermediul ochilor te-ar ajuta cu traumele tale?”. Astfel, pentru o mai buna intelegere a acestei tehnici, prezentam 3 seturi foarte diferite de rezultate ale cercetarilor stiintifice, care, impreuna, ne vor ajuta sa intelegem cum functioneaza EMDR:

  1. Cunoastem din multiple studii faptul ca imageria mintala este o componenta centrala a memoriei episodice. Pierderea capacitatii de a forma imagini mintale rezulta in pierderea memoriei episodice. O si mai importanta descoperire este accea conform careia ariile senzoriale corticale relevante sunt reactivate atunci cand ne reamintim o experienta. 
  2. Cunoastem de asemenea faptul ca memoria episodica implica un proces de construire: Reamintirea unui eveniment pe care l-am trait nu implica doar simpla accesare a urmei memoriei, ci construirea activa a amintirii. Astfel, reamintirea unei experiente nu are loc in acelasi fel ca atunci cand am scoate amintirea experientei dintr-o cutie si apoi, dupa ce ne-am terminat treaba cu ea, am pune-o la loc in cutie la fel cum am gasit-o. Simplul act de a ne reaminti schimba urma memoriei. Pe scurt, reamintirea unui eveniment schimba felul in care este el codificat, astfel ca, data viitoare ni-l vom reaminti diferit. 
  3. Avem o multitudine de dovezi cu privire la rolul miscarilor oculare in cadrul imageriei mintale. Miscarile noastre oculare in timpul imageriei vizuale le reconstituie perceptiile aceleiasi scene vizuale. Atunci cand vizualizam o scena, miscarile noastre oculare spontane reflecta continutul scenei vizuale. Blocarea artificiala a miscarilor oculare afecteaza gradul de putere al formarii imageriei mintale. 

Daca punem toate aceste 3 aspecte impreuna, putem explica de ce EMDR functioneaza in felul in care o functioneaza. Atunci cand pacientul isi reaminteste evenimentul traumatic in timp ce isi misca ochii, acest lucru reduce puterea imageriei mintale implicate in acea amintire episodica, avand in vedere faptul ca incongruenta miscarilor oculare reduce forta imageriei mintale. Totodata, din cauza faptului ca simpla reamintire a unui eveniment modifica reprezentarea acestuia in memorie, atunci cand memoria respectiva este re-codificata, va avea o putere mai mica. 

Sursa:  https://www.psychologytoday.com/us/blog/psychology-tomorrow/202206/how-and-why-emdr-works?fbclid=IwAR21YqYo368tfhZQIV8QIsM64FQ0usMKj7nT-SE7C01uGBtHtBfvn2BJDhA 

Traducere Diana Dodita

Afla mai multe despre aceasta tehnica de psihoterapie AICI

Practic EMDR din 2013, la cursul cu Peter Schutz am ajuns fara sa stiu exact ce urmeaza, stiam doar ca e o tehnica utila in terapia PTSD
Am inceput sa lucrez cu oarecare grija, specifica incepatorului, de altfel. Am lucrat cu copii si adulti, pentru imbunatatirea performantelor sportive si scolare, am lucrat cu schimbarea comportamentelor perturbatoare, apoi cu traume si traume complexe, adictii si disociere.
Despre mine, psihoterapeut Iulia Crut, AICI