„Dacă am întreba 100 de persoane diferite cum arată și cum se simte anxietatea, am putea obține aproape 100 de răspunsuri diferite. Amintiți-vă că anxietatea este o experiență subiectivă, ceea ce înseamnă că fiecare dintre noi o poate experimenta în moduri diferite. Definiția din dicționar a termenului ”anxietate” include explicații precum:

  1. sentimentul de îngrijorare; nervozitate sau agitație, adesea despre ceva ce se va întâmpla
  2. ceva care îngrijorează pe cineva; un subiect sau un lucru care  provoacă o stare de nesiguranță
  3. dorința puternică de a face ceva; dorința puternică de a face ceva, mai ales dacă dorința este inutilă sau nesănatos de puternică

Din experiențele mele trecute cu anxietatea, aș simți asta în stomacul meu. Gândurile negative ar declanșa substanțele chimice din corpul meu și mi-ar fi rău la stomac. E ca și cum aș fi mâncat niște alimente picante și stomacul a reacționat. Mulți oameni cu care am lucrat în terapie au raportat unele dintre aceleași stări, precum și senzația de neliniște generală, de parcă nu ar fi putut sta liniștite și așteptau ca ceva (rău) să se întâmple. Aceasta conduce la o agitație care poate fi simțită nu numai în stomac, ci și în tot corpul. Există peste 100 de simptome ale anxietății și vreau să enumăr câteva dintre ele aici.

Este cu adevărat uimitor faptul că anxietatea ne poate afecta mintea și corpul, uneori până la punctul de a ne simți bolnavi din punct de vedere fizic. Simptomele fizice ale anxietății pot include schimbarea temperaturii corpului, amorțeală, senzație de mâncărime, oboseală cronică, dureri în piept, simptome gripale, căderea părului și multe altele. Dacă aveți deja probleme medicale, chiar și minore, cum ar fi alergii, să știți că anxietatea poate influența reacțiile alergice, poate accentua orice alte afecțiuni fizice pe care le întâmpinați.

Cu atât de mulți oameni care sunt trimiși la terapie de către medicii lor , un tipar  pe care îl observ ,este cât de mulți oameni ajung în camera de urgență cu ceea ce ei cred că este un atac de cord. Între timp, rezultatele testelor arată că inima lor este în regulă și că anxietatea este considerată vinovată. Indiferent dacă este o strângere în piept, bătăi de inimă rapide, dificultăți de respirație, transpirație profundă, senzație de amețeală  sau greață etc., anxietatea poate imita un eveniment cardiac.

În timpul în care cred că ceva nu este în regulă cu inima lor, mulți oameni cu anxietate se plâng de senzația de a fi încolțiți și de nevoia de a scăpa.

Atunci când oamenii se confruntă cu anxietate, ei pot într-adevăr să intre în panică.În timpul în care cred că ceva nu este în regulă cu inima lor, mulți oameni cu anxietate se plâng de senzația de a fi încolțiți și de nevoia de a scăpa. Ritmul cardiac crește pe măsură ce fluxul nostru de sânge este mai rapid. Desigur, acest lucru ne va încălzi, deoarece corpurile noastre sunt inundate cu substanțe chimice (hormoni cum ar fi adrenalina și cortizolul) și sistemul nostru nervos simpatic ne pregătește pentru acțiune. Problema este că, de fapt, s-ar putea să încercăm să dormim, nefiind pregătiți să abordăm ziua. Imaginați-vă că încercați să vă relaxați și să dormiți, în timp ce unele dintre acestea se întâmplă în interiorul dvs. .

Transpirațiile nocturne sunt comune în cazurile de anxietate, la fel ca și agitația. În timp ce vă aflați în pat – probabil că vă loviți picioarele sau că vă schimbați în mod constant poziția corpului, având gura uscată și necesitatea de a bea sau recapitulați toate lucrurile pe care  spuneți că trebuie să le faceți sau nu – anxietatea poate face somnul extrem de dificil. Când reușiți în cele din urmă să dormiți, mulți descriu coșmaruri, inclusiv căderea, eșecul în activitatea pe care o întâlnesc în vis, fiind un spectator în loc să fie capabil să acționeze în vis sau să controleze acțiunile lor și așa mai departe. Acest lucru nu va duce la un somn odihnitor, care, la rândul său, nu vă va ajuta să vă reduceți nivelele de anxietate – un soi de cerc vicios.”

Articol semnat Stuart A. Kaplowitz, tradus de Ioan Cruț

Sursa:
https://www.goodtherapy.org/blog/what-anxiety-can-look-like-in-the-body-0828124

!!! Orice simptom ați putea manifesta, recomandarea este să mergeți mai întâi la medic. Împreună cu acesta puteți decide ulterior care sunt soluțiile, psihoterapia fiind una dintre ele.