”Teoretic știu cum se face, practic nu-mi iese”- cam așa poate fi discursul oricui, în momente în care, în mod evident ceva nu-i reușește așa cum și-ar dori.
Motivele pentru care succesul dorit întârzie să apară( a se citi succes orice atingere a unui eventual obiectiv în acest context), probabil cauzele sunt combinate, externe dar mai ales interne, în sensul celor care țin de propriile limitări, acțiuni greșite sau tocmai non-acțiuni.
Cum asupra exteriorului nu putem acționa decât cu un număr limitat de mișcări, tot asupra noastră ar fi mai indicat să ne îndreptăm privirea.
Acțiunile greșite ne îndepărtează de atingerea scopurilor dar ne oferă experiența învățării din greșeală, în special atunci când avem deschiderea de a percepe orice lucru care ni se întâmplă ca fiind un feedback. Atunci când ne poziționăm în atitudini defensive, pregătiți să explicăm și să ne explicăm de ce exteriorul este cauza insuccesului, pierdem șansa de a învăța ce am fi putut face diferit, ce am făcut bine. O atitudine utilă, tocmai în situații când lucrurile nu au ieșit chiar așa cum ne propusesem, ar fi aceea în care , renunțând la frica unei posibile acuzații( din exterior sau propriile învinuiri), ar fi tot curiozitatea. Și, cu curiozitate, să ne întrebăm ce am făcut bine, ce ar trebui pe viitor, să facem diferit.
Limitările și acțiunile greșite pot fi de multe ori mai greu de identificat, acestea ținând de programe și credințe personale care rulează în inconștient și cu atât mai greu pot fi transformate fără ajutorul obiectiv al altcuiva, de preferință specialist, totuși nu imposibil de îndepărtat cu o minimă condiție a conștienței de sine, a stării de observator al gândurilor, al intențiilor noastre.
Non- acțiunile sunt însă de departe cele mai sabotoare piedici. Putem să greșim de zece ori și cu siguranță vom învăța mai multe decât nefăcând nimic, înțepeniți în întrebări. De multe ori alegem să nu facem nimic în sensul atingerii unui obiectiv pentru că ne amintim de insuccese din trecut, pentru că frica de a greși, cu consecințele greșelii suflându-ne în ceafă, pare mai mare decât este.
Care ar putea fi cel mai rău lucru care ți s-ar putea întâmpla dacă ai acționa încă o dată?- răspunde acestei întrebări, poate vei descoperi că raportul între bine și rău ”trage” în favoarea acțiunii.
Psihoterapeut Iulia Cruț
Acest articol a fost publicat joi, 21 iulie 2016, în Ziarul Evenimentul, la rubrica Sfatul psihologului
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/cum-sa-fac-ghid-de-actionat-in-loc-de-intrebat–217326257.html