A fi învins înseamnă să renunţi după un eşec.

A fi învingător înseamnă să reuşeşti să te ridici şi să continui după un eşec.

Momentul în care avem un eşec este trăit diferit de fiecare din noi, unii dăm vina pe alţii sau pe context, alţii ne autoblamăm.Desigur, adevărul poate fi undeva la mijloc. Dacă aș fi făcut așa, dacă celălalt ar fi făcut așa, dacă ar fi fost alta situația….

Ce a fost cu siguranță nu mai putem schimba dar ceva putem culege din această experiență a eșecului: să ne întrebăm CE am de învățat de aici?

Lasă-ți apoi puțin timp să înțelegi ce s-a întâmplat și nu lua hotărâri în primele momente. Poate atunci suntem încă prea supărați pentru a vedea limpede.

Revizuiește apoi care este scopul tău: de ce ai pornit pe acel drum pe care ai întâlnit și eșecul?

Noi ne evaluăm de obicei prin comparație cu alții și asta uneori poate fi constructiv. Dar te-ai evaluat și în comparație cu tine însuți? Întreabă-te dacă astăzi ești mai bun decât ieri și așa vei deveni mai bun și comparativ cu alții dacă asta e important pentru tine.

Păstrează în minte că împlinirea după un drum pe parcursul căruia ai avut și obstacole este mai valoroasă decât când obții ceva prea ușor. Sigur ți s-a întâmplat să te bucuri de ceva ce ai realizat prin forțe proprii depășind și greutăți. Ne bucurăm și când primim ceva fără prea mult efort sau merit dar nu e la fel de mare împlinirea.

Iar dacă singur nu găsești putere să te ridici și să continui, oricât de mică ți s-ar părea problema ta, nu e o rușine sau semn de slăbiciune să ceri ajutor! Mai rău ar fi să abandonezi atunci când ai fi putut fi un ÎNVINGĂTOR!