Unul din motivele pentru care foarte des ne poticnim în timpul acestei excurii care se numește VIAȚĂ, este faptul că nu avem încredere în noi.

Mascată sub timiditate sau, dimpotrivă, sub agresivitate, lipsa încrederii în propria persoană ne împiedică să ducem la bun sfârșit idei, planuri, vise. Sub imperiul fricii de judecata celorlalți, care ar putea observa ceea ce noi credem despre noi-și anume că nu suntem suficient de buni- amânăm pentru un continuu mâine ducerea la îndeplinire a acestora.

Sigur că noi avem nevoie de încurajări care ar fi de dorit să apară cât mai timpuriu, copii fiind ar fi minunat să fi primit acestea din partea părinților și educatorilor. Pentru că acestea pun baza încrederii în noi și în acțiunile noastre. Dar, oarecum paradoxal, oricâte confirmări am primi din exterior, nimeni nu poate înlocui ceea ce singuri gândim despre noi. Cu alte cuvinte, oricâte aplauze/confirmări/laude am primi de la ceilalți, numai un puternic sentiment al propriei valori asigură un ritm constant al acțiunilor noastre în direcțiile propuse.

Dacă eziți constant în a pune în aplicare o idee, deși ai analizat-o deja din toate perspectivele, dacă transpirații reci te cuprind când e vorba să susții public o prezentare, dacă acel „Ce va spune cutare sau cutare” apare des în mintea ta, se prea poate să fii un om normal. Dar vei excela și te vei simți împlinit atunci când vei căpăta cu adevărat încredere în tine!

Ajutorul unui terapeut poate face procesul mai rapid, măcar pentru că, din perspectiva sa, totul se vede mai obiectiv. Iar a cere ajutorul pentru a deveni mai buni, împliniți, e un semn al lipsei de idei preconcepute( de genul numai cei bolnavi/nebuni fac terapie), al lipsei de orgolii.

În lipsa acestui ajutor ce-ți recomand?

-Notează-ți zilnic măcar două lucruri pe care le apreciezi la tine/la acțiunile tale.

-Nu te mai compara cu alții, compară-te doar cu tine însuți, privește cum ai devenit astăzi mai bun ca ieri.

-Privește partea plină a paharului în fiecare situație, evită să te întrebi de ce s-a întâmplat cutare sau cutare lucru. Întreabă-te ce anume poți învăța din această experiență.

-Stai în preajma acelor oameni care te ajută să crești, învață să faci diferența între cei care îți întrețin neincrederea în tine și cei care te ajută să evoluezi.

-Reține că, în orice ai face, se pare că disciplina autoimpusă este un factor de succes. Stabilește-ți singur un program în care să incluzi acele lucruri care te ajută să evoluezi. Apoi urmează-l!

Amintește-ți că tu ești primul care dă valoare!