Sanando

”Deschiderea către experimentare este cel mai puternic predictor al atingerii creativității”

Scott Barry Kaufman- psiholog

Observă momentele când spui ”nu pot”, ”nu știu”, ”nu cred”, ”nu există”, ”e prea greu”.

Observă momentele în care frica și teama pun stăpânire pe miezul ființei tale care ar vrea să știe dinainte cum să facă totul, ce curs vor lua evenimentele, observă dorința ca lucrurile să se desfășoare perfect- un ”perfect” pe cât de greu de atins pe atât de ireal deci mereu frustrant. Și observă cum în spatele dorinței de perfecțiune stă dorința de a controla.

Aș face acest lucru dar…și după ”dar” urmează întotdeauna piedicile, limitele pe care le vedem, din spatele lor prea puțin mai reușesc să răzbată razele de speranță.

Dacă am observa dialogul nostrum mental și fiecare moment în care rostim un ”dar” cu intenția de a sesiza ce fel de frică se află în spatele lui? O frică identificată cu onestitate față de noi înșine, momentul în carenu ne mai dorim să ne găsim scuze ci căutăm soluții ca și cum am fi un observatory extern, neimplicat emotional, reacționează de multe ori ca un monstru pe care îl credeam sub pat și care se dovedește a fi inexistent când aprindem lumina în încăpere- dispare. Cât timp ținem frica ascunsă în întunericul din care nu vrem să o privim în noi, ea e cea care ne limitează găsirea unor soluții.

Ne asumăm experiențe sau preferăm să nu mai experimentăm- este vorba despre alegeri făcute conștient.

Și când stăm față în față cu fricile, când experimentăm cum este să nu avem control în fiecare clipă asupra tuturor( oameni și lucruri și evenimente), începem să devenim creativi, creatori, să trăim mai mult din cee ace părea a fi doar un vis.

Psihoterapeut Iulia Cruț

Acest articol a fost publicat joi, 30 iunie 2016, la rubrica Sfatul psihologului, în Ziarul Evenimentul

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/alege-sa-poti–217321713.html