Agresivitatea este un comportament care maschează de multe ori nevoia copilului de atenție, de afecțiune și recunoaștere a unor merite și reprezintă și felul în care acesta transmite altora ceea ce primește, de obicei în mediul familial, chiar dacă nu în aceeași formă.
Atunci când, deși conform capacităților sale nu reușește să atragă atenția pe care și-o dorește, nu se simte apreciat pentru ceea ce este, în mod firesc, copilul caută, inconștient, modalități prin care să fie văzut și auzit. Când percepe că nu este suficient ceea ce face sau ce este pentru a primi validarea ca ființă umană, cu nevoi și calități proprii, se va strădui din răsputeri să se afirme ca fiind diferit, altfel, în speranța că asta îl va scoate în evidență, de obicei în ochii părinților. Copilului căruia i se cere mereu mai mult fără a i se recunoaște progresul, care nu aude și nu simte că poate fi iubit, ascultat, înțeles, resimte toate acestea ca pe o respingere și prin urmare, agresat de indiferență și presiuni nesfârșite. Poate că nu există agresiune fizică în mediul familial dar el, neștiind cum altfel să trimită strigătul de ajutor în afară, va fi violent cu colegii, la școală. Poate că părinții nu îi adresează lui personal cuvinte care rănesc dar între părinți, în cuplu, răceala sau certurile ating un nivel care pentru copil reprezintă o agresiune indirectă care îi stârnește și posibile sentimente de vinovăție, de neputință, de izolare. La rândul său, va deveni exagerat de timid sau violent, aceste extreme vorbind de fapt despre același lucru- dorința de a primi altceva, de a se simți diferit.
Comportamentul copiilor este o sumă a comportamentului familiei, ei nu sunt niciodată ”defecți”, fac parte dintr-un sistem în cadrul căruia fiecare membru are nevoie de o schimbare, de obținerea unei perspective diferite întâi de toate asupra sa și apoi asura întregului sistem. De aceea, când un copil apelează la agresiune, rămâne de observat ce anume reflectă sufletul său, ce nevoi are și cum pot fi acestea împlinite astfel încât schimbarea să fie una de durată, constructivă.
Psihoterapeut Iulia Cruț
Acest articol a fost publicat joi 3 martie 2016 la rubrica Sfatul psihologului, în Ziarul Evenimentul
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/lifestyle/cum-recunoastem-agresiunea-indirecta–217285495.html