Roboți

 

Roboți prea mulți nu am văzut.

Am ascultat câteva mesaje înregistrate- știți, atunci când tare mult ai vrea să-ți vorbească un om, să te lămurească ce se întâmplă cu telefonul tău sau de ce bancomatul refuză să-ți dea măcar o para chioară ! În loc de asta, o voce înregistrată, te anunță că o viitoare convorbire va fi înregistrată- spun o viitoare, posibilă convorbire, pentru că e mai mult decât posibil să ai lucruri mai bune de făcut decât să asculți o aceeași melodie în continuu până te va prelua misteriosul sau misterioasa operatoare. Vocea se și prezintă uneori-în cazul unei anumite rețele de telefonie mobilă- parcă a ghicit că nu e așa comfortabil să stai să asculți un roboțel al cărui nume nu-l știi! Se schimbă treaba radical dacă facem cunoștință…

Avem nevoie de standardizarea acțiunilor noastre, e dificil să te trezești și să nu știi ce vei face. E mult mai simplu să ai o listă, o agendă, îți dă o siguranță. Îți ordonezi gândurile, acțiunile, îți notezi tot ceea ce nu ar fi bine să uiți. Vi s-a întâmplat să vă treziți brusc într-o zi liberă și să nu știți ce să faceți cu atâta timp liber? Da, poate veți spune că ați ști ce să faceți cu o zi liberă apărută nesperat. Dar dacă într-adevăr vine o astfel de zi, ce faci? Și dacă e mai mult decât o singură zi? Poate că dormi, te plimbi, faci tot ce ai fi vrut să faci și nu ai avut timp. Apoi? Ați văzut vreodată cum arată un om de bussines care și-a pierdut agenda?

Iubim agenda, iubim să nu lăsăm nimic să ne scape, avem senzația că putem controla toată viața atunci când notăm totul într-o agendă. Ca la cumpărături-dacă pleci cu lista de acasă, nimic neprevăzut nu se poate strecura pe bon.

Când pacientul nu întrunește condițiile scrise într-un ghid de diagnostic se prea poate să se tăvălească de necaz; elevi surghiuniți să învețe lecții pe de rost, mecanic- au fost dintotdeauna, la fel și  dascăli care îi îndeamnă la repetiții papagalicești.

Unii, din cei ce au simțit nevoia noastră de exactitate, de control, ne sfătuiesc să urmăm exact 7 pași ca să ni se întâmple un ceva mult visat,fie  că e vorba să ne îmbogățim, însănătoșim sau chiar iluminăm. Sunt 3 lucruri, nici mai mult nici mai puțin, care te ajută să… sau te ajută să nu…

Și într-o zi, nici nu știm când și cum, ne trezim că vrem să simțim și nu știm cum se face asta fără agendă, nimeni nu ne indică cei 7 pași exacți, ne uităm mirați la cei care pot fi detașați de planificările exacte, ba chiar îi și mustrăm/bârfim puțin că nu s-au pregătit suficient. Pentru că nu știm că agenda și număratul scaunelor din sala de cursuri ne limitează, ne împiedică să fim mai creativi, ne blochează inspirația de moment. Acționăm doar după program.

Da, nu am văzut prea mulți roboți… fără suflete.

 

 

 

Post navigation