Sanando

”Să ne gândim, așadar, la broasca țestoasă și la vultur.

Țestoasa este o ființă care trăiește pe sol. Este imposibil să trăiești mai aproape de sol fără a fi sub el.  Orizontul ei se află la doar câțiva inchi depărtare. Are o viteză cam atât de bună pe cât ți-ar trebui să prinzi o lăptucă. A supraviețuit înn timp ce restul evoluției s-a scurs pe lângă ea fiind, per total, deloc amenințătoare pentru nimeni și prea complicat de mâncat.

Iar apoi, avem vulturul. O ființă a cerurilor și a locurilor înalte, ale cărei orizonturi se întind până la marginile lumii. Privirea îi este destul de ascuțită pentru a putea zări mișcarea vreunei creaturi mici și chițăitoare la jumătate de leghe distanță. Numai putere, numai control. Moarte fulgerătoare înaripată. Gheare destul de mari pentru a transforma în prânz orice este mai mic decât el și pentru a lua măcar o gustare în fugă din orice este mai mare.

Și totuși, vulturul stă ore în șir pe steiul de piatră și cercetează regatele lumii până când zărește o mișcare îndepărtată, iar apoi se concentrează, se concentrează, se concentrează asupra micii carapace care se leagănă printre tufișurile aflate colo jos, în deșert. Și plonjează…

Un minut mai târziu, țestoasa descoperă că lumea se depărtează tot mai mult de ea. Și vede pentru prima dată lumea, nu de la un centimetru distanță de pământ, ci de la cinci sute de picioare deasupra lui și se gândește: ce prieten bun mi-e vulturul.

Iar apoi vulturul îi dă drumul.

Și aproape întotdeauna țestoasa moare. Toată lumea știe de ce țestoasa face asta. Gravitația e un obicei de care e greu să te dezbari. Nimeni nu știe de ce face vulturul asta. Poți să scoți o masă pe cinste dintr-o țestoasă, dar, având în vedere efortul, poți să scoți o masă mult mai bună din practic orice altceva. Este vorba doar de plăcerea vulturilor de a chinui țestoasele.

Dar, firește, ceea ce vulturul nu își dă seama este că el participă la o formă foarte crudă de selecție naturală.

Într-o zi, o țestoasă va învăța să zboare.”

Terry Pratchett, ”Zei mărunți”

http://www.raobooks.com/raobooks_fisa_carte.php?fisa_id=2293&niv1_id=1

Cărți care deschid orizonturi, energizează sufletul, ne țin curioși-o formă puternică de terapie pe care să ne-o administrăm singuri