Ce răspunsuri afli de la mandalele vindecătoare. Un interviu pentru ”Mămica urbană”

Cum să nu vorbesc cu pasiune dacă Ana Nicolescu ( MĂMICA URBANĂ) m-a întrebat despre mandale? 
Și am povestit un pic despre ce sunt mandalele, cum se interpretează, ce informații poți să afli din mandala zilei de naștere. Eh, treburi de oameni mari și curioși 

Iată discuția mea cu Ana:

  1. Cine este Iulia Cruț?

Sunt un om ca tine, sunt copil câteodată, sunt adult de mai multe ori decât ar fi necesar J.

Sunt mamă, soție, psihoterapeut, practic Reiki, Qi-gong și meditație, scriu de drag și când am ceva de spus, desenez mandale și mă las inspirată de ele.

  1. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru mandale și cum ai trasformat-o în meserie/vocație?

Citind ”Amintiri, vise, reflecții” scrisă de C.G. Jung am aflat prima dată despre mandale. Mi s-a părut fascinant faptul că el, vorba aia- psiholog serios – desenase atât de multe mandale, intuiam că stările în care desena și picta erau cumva niște stări meditative.

După ceva timp, când începusem să practic Reiki, mergeam foarte des la cursurile pe care le susține în București Vlad T. Popescu ( http://sfat.info/revista/ ). El este cel care m-a molipsit definitiv de pasiunea pentru mandale, cel care mi-a stârnit curiozitatea. El găsise o cale prin care să dea formă zilei de naștere, trecând prin numerologie, prin geometrie sacră – era o mandală. Și câte lucruri poate să spună despre un om mandala zilei sale de naștere!! Sigur că am fost fascinată să descopăr cum o mandală spune ce ai de făcut ca să te simți împlinit, cum te porți și poate ar fi bine să îndrepți câte ceva la tine, ce talente ai, ce posibile afecțiuni și cauzele lor emoționale, spirituale.

Apoi am descoperit că și eu pot să desenez mandale și că ele, în afară de starea de relaxare, sunt ca niște coridoare care te pot duce unde vrei – către un loc, către un om, către tine însuți. Și poate sună ciudat dar, când desenezi un loc în care nu ai fost niciodată și îl descrii foarte bine, când privești un om și desenezi ce are el pe suflet și el confirmă asta…nu faci decât să continui să fii curios, fascinat.

La înceut am fost ușor timidă, destul de neîncrezătoare că și eu pot să desenez, să interpretez mandalele. Am avut și susținerea lui Vlad Popescu, am avut și curiozitate, am interpretat sute de mandale, am desenat singură și împreună cu cei care participă la grupurile de lucru pe care le organizez ale sute de mandale. Nu știu când asta s-a transformat în meserie, nu știu dacă e chiar o meserie. Nu o simt așa. E atât de multă bucurie în mine când fac asta încât i-aș spune vocație, i-aș spune binecuvântare. Pentru că exact așa mă simt, binecuvântată că am descoperit mandalele ca suport pentru propria mea evoluție, ca suport excelent pentru meditație.

O mandală nu o poți interpreta decât fiind tu însuți într-o stare de echilibru, o mandală te ajută să te conectezi la ce e mai minunat dintr-un om, Sinele lui. Cum crezi că se simte asta? J

 

  1. Cum generezi mandale personale?

Folosesc două programe:

http://e-mandala.ro/ realizată de Gabriel Munteanu și

http://www.birthdaymandala.com/ realizată de Ovidiu Crăciun

 

  1. Ce afli cu ajutorul mandalelor și ce poți îmbunătăți? Pe ce domenii lucrezi cu ele?

În mandala zilei de naștere a unei persoane sunt înscrise informații despre misiunea lui de viață – acea temă principală a vieții sale, vocație – daruri, abilități, talente, lecțiile sale de viață și cum pot fi învățate, câte relații de lungă durată/ căsătorii ar putea avea, câți copii, posibile boli de-a lungul vieții. În același fel se interpretează și mandala unei relații – și aici aflăm ce ar trebi să facă cei doi ca să îmbunătățească o relație, să o mențină, unde se pot ”ciocni”.

Folosesc și desenul mandalelor nu doar în scopul obținerii unei stări de relaxare ci mai ales desenul conștient, desenul prin care să obținem anumite informații.

În terapia unu la unu, la cursurile pe care le susțin, întotdeauna interpretarea mandalelor aduce un plus. Susțin cursuri pe tema vocației,  a relațiilor, pentru copii și adulți, iar mandala este și o ”scurtătură” foarte utilă atunci când conectarea dintre două persoane, în sens terapeutic, e necesară.

  1. Poți să ne povetești o situație în care mandalele au fost vindecătoare?

Când stau de vorbă cu o persoană căreia îi interpretez mandala zilei de naștere se produce în primul rând acea conectare de la Sine la Sine, discuția devenind una în care persoana din fața mea, la fel ca mine, e un suflet care caută niște răspunsuri. Consilierea în sine pe baza mandalei zilei de naștere aduce și răspunsuri și întrebări noi, ceea ce este profund vindecător pentru că omul care înțelege ce are de schimbat la el, de ce i se întâmplă anumite lucruri și cum poate să facă să-i fie altfel viața, evoluează. Vindecarea vine ca urmare a înțelegerii și acceptării unor lecții, ca urmare a evoluției.

Desenul mandalei are și el calități vindecătoare pentru că a desena este o formă de catharsis în primul rând. Eu ghidez oamenii să facă și alți pași în plus – desenul conștient – adică să observe care le sunt stările și gândurile când desenează și să le noteze – asta aduce multe conștientizări fără de care nu putem iniția schimbări. Folosesc și desenul mandalelor în scop de conectare la altă persoană, la un loc, la entități superioare – această tehnică aduce și ea și conștientizări.

  1. Pentru cei sceptici, ce argument cognitiv și extrem de pământean ai pentru munca ta?

Argumentul meu se află la toți acei oameni care și-au schimbat câte ceva la ei, în viața lor, ca urmare a acestui dar pe care l-am primit eu, mandalele. Poate că mai clar și mai pământean decât atât ar fi faptul că eu însumi, în niște perioade când nu am fost chiar în ”apele teritoriale”, mi-am luat creioanele, mi-am luat mandalele și mi-am găsit liniște, răspunsuri, echilibru.

Mandala este o formă geometrică ce respectă o simetrie, iar corpul uman este și el la fel.  Creierul nostru percepe mai ușor forme și culori decât cuvinte, cuvintele le învățăm după ce mâzgălim cu creioane colorate o vreme. Șirul lui Fibonacci, numărul de aur, Pitagora, Jung – pot fi argumente cognitive dar e nevoie de altceva ca să ”simți” mandalele – de calea pe care a ales-o și Jung, meditația. Iar asta nu are prea mare legătură cu cogniția J.

  1. Cine vine la tine? Ce tip de public ai?

Sunt oameni din toate categoriile sociale, femei și bărbați, oameni ca mine și ca tine. La bază fiind psihoterapeut, făcând și terapie Reiki, asta face ca cei care ajung la mine să aibă o serie de întrebări, o serie de lucruri pe care vor să le schimbe. Și ajung și cei care își doresc să se cunoască mai bine, să afle ce pot schimba în relațiile lor. Deși sunt oameni diferiți, poate că numitorul comun e dorința de evoluție.

  1. Unde ești acum și unde îți dorești să ajungi?

Niciunde și peste tot 🙂

Deși am multe proiecte în derulare, nu-mi doresc să ajung undeva anume. Îmi doresc să mă cunosc mai mult, să mă accept pe mine cu tot ce mai descopăr pe parcurs, să mă stăpânesc mai bine. Îmi doresc să văd concretizate proiectele mele dar calea până acolo e tare frumoasă și încerc să mă bucur de asta cât mai mult.

  1. Povestește-ne, te rog, în câteva rânduri, despre cartea ta.

Despre mandale am scris și în ”Mandale vindecătoare” și în ”Cum să nu ucizi joaca. Destine împlinite și vocație”. Ambele cărți sunt apărute la editura Meditative Arts, în 2016.

În ”Mandale vindecătoare” am vrut să transmit și altora modul în care ajunge un desen să fie vindecător, este adunată o parte din experiența mea de lucru cu mandalele.  Am pus acolo tehnicile pe care le folosesc eu, sfaturi, modele de interpretare. Cartea conține și desenele Valetinei Stănescu, cea care până în ianuarie 2016 nu mai desenase nciodată, iar după participarea la un workshop pe care l-am organizat- cu tema desen și interpretare, vocație – a ”explodat” desenând extraordinar.

În ”Cum să nu ucizi joaca” am pus o altă parte din experiența mea, de data aceasta legată de necesitatea de descoperi ce anume ne face să ne simțim împliniți. Când ceea ce muncim nu e o corvoadă, când descoperim ce facem din toată inima, putem să spunem că ne-am găsit vocația. Am adunat în această carte tehnicile din psihoterapie pe care le folosesc, date despre interpretarea și desenul mandalelor, modele practice de hipnoză, regresie, meditații.

  1. Faptul că nu ești în București este un impediment pentru munca ta sau Iașul este deschis la terapii alternative? Sau poate online-ul și noile tehnologii te ajută să fii peste tot unde oamenii au nevoie de serviciile tale. Așa cum ai fost pentru mine când eram în concediu în Grecia 😊.

Nu sunt în București dar mă plimb mult prin toată țara, susțin cursuri în multe orașe, iar Iașul îmi este un acasă ce nu mă împiedică la nimic pentru că oamenii aici sunt foarte deschiși. Sigur că online-ul și tehnologiile noi mă ajută, fac și consultații pe Skype, cu oameni de peste tot din România dar și din afara țării.

Mulțumesc!

Eu mulțumesc!